Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μέτρα για τον περιορισμό της νόσου του αφθώδους πυρετού

Ο κ. Βόινοφ απέκλεισε κατηγορηματικά αίτημα των κατοίκων του χωριού για θανάτωση μόνο των άρρωστων ζώων.

Περισσότερα από πεντακόσια οικόσιτα ζώα θα σφαγιαστούν στη Βουλγαρία στο πλαίσιο εκστρατείας για περιορισμό της εστίας αφθώδους πυρετού που εντοπίστηκε στο χωριό Κωστή κοντά στα σύνορα με τη Τουρκία.

Τριάντα εφτά γουρούνια, κατσίκες και άλλα κατοικίδια ζώα στο χωριό της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας εμφάνισαν αφθώδη πυρετό, σύμφωνα με το διοικητή της κτηνιατρικής υπηρεσίας της χώρας, Ιορντάν Βόινοφ, όπως προέκυψε από τις 1.600 δειγματοληψίες σε οικόσιτα σε όλη τη ΝΑ Βουλγαρία. Τα τεστ των κτηνίατρων απέδειξαν ότι η εστία της αρρώστιας έχει περιοριστεί μόνο στο μικρό χωριό Κωστή, όπου τα κατοικίδια ζώα θα θανατωθούν όλα και θα θαφτούν σε ειδικό μέρος στο χωριό ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος Φρεντερίκ Βενσάν υπενθύμισε ότι στην καταπολέμηση της επιδημίας αφθώδους πυρετού στη Βρετανία πριν από δέκα χρόνια σφαγιάστηκαν 7 εκατ. ζώα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενσάν, οι αρχές της Βουλγαρίας έχουν λάβει σωστά μέτρα απομόνωσης της νόσου, ενώ η Κομισιόν θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των ζώων με 60% της αξίας τους.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε