Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέτρησες τη μέση σου;

Η περίμετρος της μέσης αποτελεί αξιόπιστο δείκτη ενδεικτικό του λίπους που είναι αποθηκευμένο στην περιοχή της κοιλιάς. Διαβάστε στα πόσα …εκατοστά πρέπει να αρχίσετε δίαιτα.

Αν ανήκεις σε εκείνους που τους ενδιαφέρει η εμφάνισή τους τότε σίγουρα ελέγχεις την ένδειξη της ζυγαριάς. Αν πάλι ανήκεις σε εκείνους που έχουν λίγο βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό τότε πάλι την ελέγχεις. Ωστόσο, αν θες να παραμένεις ενημερωμένος εκείνο που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι η περίμετρος της μέσης σου.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται η περίμετρος μέσης αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόπιστο δείκτη ενδεικτικό του λίπους που έχεις αποθηκεύσει στην περιοχή της κοιλιάς. Είναι τόσο σημαντικός γιατί πλήθος ερευνών τον έχουν συσχετίσει με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές ένα άτομο με αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένη περίμετρο μέσης διατρέχει 25% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Ακόμα και αν κάποιος έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος αλλά αυξημένη περίμετρο μέσης είναι 20% πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιο χρόνιο νόσημα.
Επομένως, πάρε την μεζούρα και κάνε τον έλεγχο. Αν η περίμετρος της μέσης σου είναι ίση ή λιγότερο από 94 εκατοστά τότε μπορείς να είσαι ήσυχος ότι έχεις μία υγιή περίμετρο μέσης. Αν όμως, η ένδειξη της μεζούρας ξεπεράσει τα 94 εκατοστά τότε θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να χάσεις το επιπλέον βάρος που ταλαιπωρεί τόσο εσένα όσο και την μέση σου!
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει στοχευμένη απώλεια λίπους δηλαδή δεν μπορεί κάποιος ακολουθώντας συγκεκριμένη διατροφή να χάσει μόνο από την κοιλιά ή μόνο από τα άκρα. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μετρίασε τις υπερβολές και σιγά σιγά θα φτάσεις στο στόχο σου.

Επιμέλεια :Ιωάννης Σουπιός
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη Κλινική Διαιτολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε