Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μουσική με συνταγή… γιατρού!

Μπορεί η μουσική να λειτουργήσει ως φαρμακευτική αγωγή σε συγκεκριμένες ασθένειες και αντί για χάπια οι γιατροί να δίνουν στους ασθενείς συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι πολύ πιθανό. Μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης χρησιμοποιεί ένα μείγμα ψυχολογίας και ακουστικής μηχανικής, προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον η μουσική μπορεί να κρύβει τη λύση πολλών ψυχολογικών αλλά και παθολογικών παθήσεων.
 
Αναλύουν τους στίχους, τους τόνους, ακόμη και τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από κάποιες μουσικές, και θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν συγκεκριμένες μουσικές να μπορούν να θεραπεύουν φυσικούς πόνους ή και ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί την ικανότητα της μουσικής να επικοινωνεί διαφορετικά συναισθήματα. Ετσι μπορούν να φτιάξουν προγράμματα στο κομπιούτερ, τα οποία θα αναγνωρίζουν τις μουσικές εκείνες που είναι ικανές να επηρεάσουν τα συναισθήματα.
 
Ο μηχανικός Ακουστικής Δρ Ντον Νοξ, ο οποίος ηγείται της έρευνας, θεωρεί ότι η επιρροή της μουσικής σε ένα άτομο μπορεί να είναι σημαίνουσα:
 
«Η μουσική εκφράζει συναίσθημα ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν τον τόνο, τη δομή και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του κομματιού. Και οι στίχοι μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση. Οπως επίσης και αντικειμενικοί παράγοντες: πότε ή πού πρωτοάκουσες το κομμάτι, αν το έχεις συνδυάσει με ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
 
Ο Δρ Νοξ μάλιστα αναφέρει πως υπάρχουν ήδη κάποια δισκοπωλεία που τοποθετούν τα μουσικά προϊόντα τους, διαχωρίζοντάς τα σε «ευχάριστα» ή «λυπηρά».
 
Το σίγουρο είναι ότι αν αυτή η έρευνα ολοκληρωθεί με επιτυχία, η σχέση ανθρώπου – μουσικής θα πάρει νέες, εντελώς διαφορετικές διαστάσεις και οι μουσικές συνταγές θα βγαίνουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του εκάστοτε ασθενούς.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε