weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Νέοι κανόνες για ασφαλέστερα τρόφιμα από τον ΟΗΕ

Νέοι κανόνες για ασφαλέστερα τρόφιμα από τον ΟΗΕ

Η Επιτροπή Codex Alimentarius, που συνήλθε στη Γενεύη, όρισε το ανώτατο όριο του 1 χιλιοστόγραμμου ανά κιλό στα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή παιδιών και των 2,5 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό για τα λοιπά διατροφικά προϊόντα.

Η επιτροπή αυτή, η οποία δημιουργήθηκε το 1963 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εκδίδει κανόνες για τη διατροφική ασφάλεια για τους εξαγωγείς, αλλά και τους εισαγωγείς.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε εξάλλου ότι η παρουσία της τοξικής αυτής χημικής ουσίας στα προϊόντα διατροφής θα πρέπει κατά κάθε τρόπο «να μην είναι σκόπιμη».

Στα τέλη του 2008 το σκάνδαλο με το κινεζικό βρεφικό γάλα σε σκόνη που ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη είχε προκαλέσει σάλο στην Κίνα, καθώς πολλά βρέφη που το είχαν καταναλώσει πέθαναν, ενώ 300.000 παιδιά είχαν αρρωστήσει.

Μετά τους θανάτους των παιδιών, οι αρχές προχώρησαν στη Κίνα, αλλά και στο εξωτερικό, σε μια μαζική απόσυρση όλων των κινεζικών προϊόντων που περιείχαν γάλα.

Παράλληλα, η επιτροπή του ΟΗΕ όρισε επίσης νέους κανόνες όσον αφορά τις συσκευασμένες σαλάτες. Σύμφωνα με όσα αποφάσισε, η κοπριά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λίπασμα για τα μαρούλια και τα άλλα φρέσκα λαχανικά που προορίζονται για έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες ασθένειες.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μολυσμένου νερού στα λαχανικά που προορίζονται για τις συσκευασμένες σαλάτες, καθώς αυτές τρώγονται ωμές και δεν περνούν από τη διαδικασία του ψησίματος.

#TAGS MM