Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο ύπνος θρέφει τα….μαλλιά!

Ο ύπνος θρέφει τα….μαλλιά!
Στην αύξηση της τριχοφυΐας συμβάλλει η ορμόνη που ρυθμίζει το πότε πρέπει να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε

 

Μία ορμόνη που ρυθμίζει το πότε πρέπει να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε, συμβάλλει και στην αύξηση της τριχοφυΐας.
 
Η μελατονίνη επιδρά στο δέρμα και στα τριχοθυλάκια, επιβραδύνοντας την πρόωρη «γήρανση» της τρίχας και προστατεύοντας τη ρίζα της από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει άτομα με τριχόπτωση σε αρχικά στάδια, αποτρέποντας τη λέπτυνση της τρίχας και ενεργοποιώντας την ανάπτυξή της.
 
Αυτά ανέφερε η υπεύθυνη του εργαστηρίου Φυσιολογίας – Παθήσεων Τριχών του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κ. Βασιλική Χασάπη, επικαλούμενη τα ευρήματα πρόσφατων μελετών. Η κ. Χασάπη τόνισε ότι η αραίωση των μαλλιών προκαλεί έντονα ψυχολογικά προβλήματα και απασχολεί και τα δύο φύλα. Η μελατονίνη, είπε, μπορεί να βοηθήσει, αλλά μειώνεται δραστικά με το πέρασμα των χρόνων.
 
Τα αίτια που προκαλούν απώλεια μαλλιών είναι πολλά, όπως: ανδρογόνα, σιδηροπενική αναιμία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, φάρμακα, λοιμώξεις, ανοσολογικά αίτια, τραύματα, ταχεία απώλεια βάρους, νευρική ανορεξία, έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων και πρωτεϊνική ανεπάρκεια.
 
Η συνηθέστερη μορφή αλωπεκίας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είναι η ανδρογενετική αλωπεκία.
 
Πρόκειται για μία προοδευτική, ποσοτική και ποιοτική αλλαγή των τριχών στη μετωποβρεγματική χώρα του τριχωτού της κεφαλής, που έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση και τελικά την εξαφάνισή τους. Είναι ένα πολυπαραγοντικό, πολυγονιδιακό νόσημα, το οποίο σχετίζεται με τα ανδρογόνα και την κληρονομικότητα. 

Σύμφωνα με την κ. Χασάπη, οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη γνώση της βιολογίας της τριχοφυΐας και του μεταβολισμού των ανδρογόνων στο επίπεδο του τριχικού θυλάκου, υπόσχονται την ανάπτυξη στοχευμένων αποτελεσματικότερων μεθόδων και φαρμάκων για την αποκατάσταση της απώλειας μαλλιών.

 
Στις προκλινικές και τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια σε περισσότερα από δέκα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές, αποσαφηνίστηκαν ο μηχανισμός δράσης, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μελατονίνης σε διαφορετικές συνθέσεις. 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε