Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι κοντοί είναι επιρρεπείς στις καρδιοπάθειες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας από τους παράγοντες που συσχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων είναι και το ύψος, καθώς οι κοντοί άνθρωποι είναι 50% πιθανότερο, σε σχέση με τους ψηλούς, να πεθάνουν πρόωρα από καρδιοπάθεια.

Οι γυναίκες που έχουν ύψος κάτω του 1,53 και οι άνδρες κάτω των 1,65 εμφανίζονται σημαντικά πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά ή προβλήματα στεφανιαίας αρτηρίας σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,66 μέτρα και τους άνδρες άνω των 1,73 μέτρων.

Η σχέση ανάμεσα στο ύψος και την καρδιά έχει αποτελέσει θέμα 2.000 μελετών παγκοσμίως τα τελευταία 60 χρόνια. Υπήρχαν όμως αντιφατικά αποτελέσματα. Τώρα, Φινλανδοί επιστήμονες επαναξιολόγησαν όλες τις μελέτες, καταλήγοντας στο αδιαμφισβήτητο πλέον συμπέρασμα ότι το χαμηλό ύψος συνιστά αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Τάμπερε, αφορούσε περίπου τρία εκατομμύρια άτομα διεθνώς. Σύμφωνα με την μελέτη, το ύψος πρέπει πλέον να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και η υψηλή χοληστερίνη.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κοντύτεροι άνθρωποι έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, που μπορεί να φράξουν πιο νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλες αιτίες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή ή μια μόλυνση. Δεν αποκλείεται όμως να παίζουν ρόλο και κάποια γονίδια.

Βέβαια, οι ερευνητές καθησυχάζουν λέγοντας πως το ύψος δεν είναι παρά ένας μόνο παράγοντας κινδύνου. Και παράγοντας που δε μπορούν να ελέγξουν όπως το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η άσκηση. Από την άλλη, το μεγάλο ύψος αφαιρεί μεν έναν παράγοντα κινδύνου, όμως δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα προστασίας για την καρδιά, με άλλα λόγια και οι ψηλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν το νου τους για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε