Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παγκόσμια “επιδημία” ψυχικών διαταραχών

“Καμπανάκι” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας. Πάνω απο 154 εκατομμύρια πάσχουν απο κατάθλιψη.

Για παγκόσμια “επιδημία” ψυχικών διαταραχών κάνουν λόγο οι ειδικοί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, στις 10 Οκτωβρίου. Οι ειδικοί επικαλούνται τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία δείχνουν οτι ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Όσον αφορά την χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην Ευρωπαική Ενωση είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη, η αντιμετώπιση των οποίων παρουσιάζει σημαντικές διαφορές τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ενώ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται είναι συχνά μεμονωμένες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε