Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Πως μπορεί να αποφευχθεί ο καρκίνος του μαστού

Πως μπορεί να αποφευχθεί ο καρκίνος του μαστού

Το 1/3 των περιστατικών του καρκίνου του στήθους στις χώρες του δυτικού κόσμου θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι γυναίκες έτρωγαν λιγότερο και γυμνάζονταν περισσότερο.

Ενώ η θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση και οι μαστογραφίες έχουν επιβραδύνει δραματικά την ασθένεια, οι ειδικοί θεωρούν ότι πλέον η έμφαση πρέπει να μετατοπιστεί στην αλλαγή συμπεριφοράς, όπως η καλύτερη διατροφή και η σωματική άσκηση.

«Ό,τι μπορούσαμε να καταφέρουμε με τις ακτινογραφίες, το καταφέραμε. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πια», τόνισε ο Κάρλο Να Βέκια, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στο Associated Press. Καιρός να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα, επεσήμανε.

Ο καρκίνος του στήθους είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Στην Ευρώπη υπήρξαν 421.000 νέες περιπτώσεις και περίπου 90.000 θάνατοι το 2008 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την προηγούμενη χρονιά προέκυψαν 190.000 νέες περιπτώσεις και 40.000 θάνατοι. Κάθε γυναίκα έχει 1/8 πιθανότητες να πάθει καρκίνο του στήθους.

Ο καρκίνος του στήθους τροφοδοτείται με οιστρογόνα, μια ορμόνη που παράγεται από λιπώδη ιστό. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι όσο πιο παχιά είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερα οιστρογόνα είναι πιθανό να παράγει και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Ακόμα και στις αδύνατες γυναίκες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να εμφανιστεί καρκίνος, μετατρέποντας το λίπος του σώματος σε μυς.

Κάθε συζήτηση που συνδέει το βάρος με τον καρκίνο του στήθους είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και πολλοί μπορεί να παρερμηνεύσουν, πως η ιατρική κατηγορεί τα θύματα ή ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες μπορεί να θεωρήσουν τους εαυτούς τους υπαίτιους, διερωτώμενες πόσο ο παράγοντας λίπος έπαιξε ρόλο στην ασθένειά τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το λίπος είναι μόνο ένας από τους παράγοντες αλλά όχι ο μοναδικός που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Το να εξασκείται και να μην παχαίνει μια γυναίκα είναι το πρώτο βήμα. Η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν μια γυναίκα καταναλώνει δυο ποτά την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού από το 4 στο 10%.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Χολμς, εμπειρογνώμονας του καρκίνου το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τόνισε πως «οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εγκυμοσύνη προστατεύονται κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά η εφηβική εγκυμοσύνη είναι μια κοινωνική καταστροφή οπότε δεν είναι κάτι που θέλουμε να ενθαρρύνουμε», είπε και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου εξαρτώνται περισσότερο από τα γονίδια τους παρά από τον τρόπο ζωής τους.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε