Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τα SMS

Πόσα μηνύματα στέλνει από το κινητό του το παιδί σας κάθε μέρα; Σίγουρα πολλά. Όμως αυτό δεν είναι καλό για τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τι μπορεί να τους προκαλέσει;
Oι έφηβοι που στέλνουν με το κινητό τους πάρα πολλά γραπτά μηνύματα (περισσότερα από 120 την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις, στο σεξ, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των γραπτών μηνυμάτων με τη ριψοκίνδυνη- για την ηλικία αυτή συμπεριφορά.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ Σκοτ Φρανκ, βοηθό καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, «από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι τα ανεξέλεγκτα μηνύματα και οι άλλες δημοφιλείς μέθοδοι ψηφιακής επικοινωνίας συνδέονται με επικίνδυνες συνήθειες στους εφήβους». Ο ίδιος τονίζει ότι οι γονείς καλό είναι να αποθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και σε υπέρμετρο βαθμό τόσο το κινητό όσο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
 
Η έρευνα βρήκε ότι τα παιδιά που στέλνουν περισσότερα από 120 μηνύματα την ημέρα έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει σεξ με συνομήλικό τους σε σχέση με τα παιδιά που στέλνουν λιγότερα μηνύματα.
 
Η ίδια κατηγορία μαθητών έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει μέρος σε καβγάδες, να κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους.
 
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια λύκεια της περιοχής του Κλίβελαντ και σε δείγμα 4.200 μαθητών ηλικίας από 13 ως 18 ετών, παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Αμερικανικής Ενωσης Δημόσιας Υγείας (Αmerican Ρublic Ηealth Αssociation) στο Ντένβερ.
 
Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ένας στους πέντε μαθητές στέλνει υπερβολικά πολλά μηνύματα με το κινητό του τηλέφωνο και ότι ο ένας στους εννέα αφιερώνει πολύ χρόνο- πάνω από τρεις ώρες την ημέρα στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» (Facebook, Τwitter κτλ.). Σχεδόν ένας στους 25 μαθητές εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες. Μεγαλύτερη έφεση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες δείχνουν τα κορίτσια, τα παιδιά που προέρχονται από εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες, τα παιδιά με γονείς χωρίς ανώτερη μόρφωση, καθώς και παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες.
 
Η έρευνα του δρος Φρανκ είναι από τις πρώτες παγκοσμίως στο είδος της και, όπως επισημαίνει ο Ντάγκλας Τζεντάιλ, από το Μedia Research Lab του Πανεπιστημίου της Αϊόβας, τα ευρήματά της δικαιολογούν απολύτως το δικαίωμα των γονέων να παρακολουθούν την καθημερινότητα των παιδιών τους.
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε