Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεξ και χρήμα δεν πάνε μαζι!

O ανθρώπινος εγκέφαλος δεν συγχέει το σεξ µε το χρήµα. Τουλάχιστον έως έναν βαθµό. Είναι όμως αλήθεια;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά ερεθίσµατα που διεγείρουν δύο ξεχωριστά µέρη του εγκεφάλου, και µάλιστα το σεξ καταγράφεται ως παλαιότερο και πρωτεύον.
 
Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξε µια οµάδα γάλλων ερευνητών από το Κέντρο Νευροεπιστήµης στη Λυών. Επειτα από τέσσερα χρόνια µελετών, οι επιστήµονες ανακάλυψαν πως η σεξουαλική επιθυµία και η λαχτάρα για χρήµατα γεννιούνται σε δύο διαφορετικές ζώνες του προµετωπιαίου φλοιού, µια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται κάτω από τα µάτια.
 
Ωστόσο, η «ζώνη του σεξ» απαντάται από τα πρώιµα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης και είναι κοινή στα περισσότερα θηλαστικά. Συνεπώς, καταλήγει ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν-Κλοντ Ντρεέ, πρόκειται για µια πρωτογενή ευχαρίστηση, που ανταποκρίνεται στη ζωτική ανάγκη της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους. Στην ίδια ζώνη ανήκει και η απόλαυση του φαγητού.
 
Αντίθετα, η «ζώνη των χρηµάτων» εµφανίζεται µεταγενέστερα στον άνθρωπο, γεγονός που βάζει την ευχαρίστηση αυτή σε δεύτερη µοίρα. Και την καθιστά, µαζί µε την ανάγκη για δύναµη και εξουσία, λιγότερο σηµαντική για την ανθρώπινη επιβίωση.
 
Το πόρισµα της έρευνας προέκυψε από το εξής πείραµα το οποίο οι νευροβιολόγοι έκαναν υπό µορφή παιχνιδιού: τοποθέτησαν 18 εθελοντές σε µαγνητικούς τοµογράφους και τους έδειχναν πότε ερωτικές φωτογραφίες µε κοπέλες που φορούσαν µικροσκοπικά µπικίνι και πότε φωτογραφίες µε χρήµατα, τα οποία θα µπορούσαν όντως να πιάσουν στα χέρια τους µετά το πείραµα.
 
Και στις δύο περιπτώσεις οι εθελοντές καλούνταν να αγγίξουν τις εικόνες που ήθελαν να βλέπουν περισσότερο. Παράλληλα, ο µαγνητικός τοµογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.
 
Παρατήρησαν λοιπόν πως οι ερωτικές εικόνες διήγειραν κυρίως την πίσω πλευρά του προµετωπιαίου φλοιού (την προγενέστερη), ενώ η µπροστινή πλευρά (η µεταγενέστερη) ήταν πιο δραστήρια στα οικονοµικά ερεθίσµατα.
 
Η έρευνα, που δηµοσιεύεται στην Επιθεώρηση «Τhe Journal of Νeuroscience», ίσως αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιµο εργαλείο και για τον κλάδο της Ψυχιατρικής. Ειδικότερα, οι επιστήµονες πιστεύουν ότι θα µπορέσουν να ερµηνεύσουν ορισµένες παθολογίες, όπως ο εθισµός στα τυχερά παιχνίδια, και να επανεξετάσουν τη θεραπευτική αγωγή ή την ψυχοθεραπεία που ακολουθούν.
 
 
Από το ένθετο “Υγεία”
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε