Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σημαντικό να ξεκινά η θεραπεία για το Aids πριν εμφανιστούν συμπτώματα

Είναι ουσιώδες να αρχίζει νωρίς η θεραπεία του VIH με αντιρετροϊκά, προτού εμφανιστούν συμπτώματα, προκειμένου να σταματήσει η προοδευτική κασταστροφή του ανοσοποιητικού, εκτιμά ο αμερικανικός κλάδος της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS.

Οι εργασίες της IAS/US, η οποία πέρασε από κρησάρα πολλές επιστημονικές έρευνες για το θέμα, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και παρουσιάστηκαν σήμερα Κυριακή στη Βιένη, ακριβώς πριν από την έναρξη της 18ης διεθνούς διάσκεψης για το AIDS, την οποία διοργανώνει η IAS.

“Οι πρόοδοι στη θεραπεία με τα αντιρετροϊκά φάρμακα έδειξαν πως μπορούμε να αποτρέψουμε την προοδευτική καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τη μόλυνση με τον VIH και το AIDS”, αναφέρουν οι υπογράφοντες την έρευνα, την ανάλυση, υπό την καθοδήγηση της Μέλανι Τόμπσον, του Κονσόρτσιουμ ερευνών για το AIDS της Ατλάντα (ΗΠΑ). Εξ ου και η σημμασία να αρχίσει νωρίς η θεραπεία.

Για τους ειδικούς αυτούς, δεν υπάρχει “όριο μόλυνσης” που θα αντενδείκνυε την έναρξη μιας θεραπείας, η οποία “πρέπει να προβλέπεται όταν ο αριθμός των CD4 (των ανοσοποιητικών κυττάρων) υπολογίζεται στα 500 ανά 3mm αίματος ή πιο κάτω.

Το ποσοστό των CD4 για ένα μη μολυσμένο άτομο κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ανά 3mm αίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει από πέρυσι να αρχίζει η θεραπεία όταν ο αριθμός των CD4 πέφτει στα 350, όταν επί πολλά χρόνια συνιστούσε η θεραπεία να ξεκινά από μία μείωση στα 200 CD4.

Σύμφωνα με την IAS/US, η θεραπεία “συνιστάται, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των CD4” για τους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα, τις εγκύους, τους μεγαλύτερους των 60 ετών, όσους έχουν μολυνθεί παράλληλα από τον ιό της ηπατίτιδας B ή C ή για το άτομο ενός ούτω καλούμενου οροασύμφωνου ζευγαριού (οροθετικό, οροαρνητικό).

“Μία εθελοντική παγκόσμια ανίχνευση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, και ένας πρώιμος συνδυασμός με τις υπηρεσίες [ιατρικής] φροντίδας είναι απαραίτητα προκειμένου οι νέες θεραπείες να μπορέσουν να προταθούν στα πρώτα στάδια της ασθένειας”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπισθούν “ο στιγματισμός και οι διακρίσεις που συνδέονται με τη διάγνωση μιας μόλυνσης από τον VIH”, σημειώνουν.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε