Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

“Σκάνδαλο με τη νέα γρίπη”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού της νέας γρίπης αλλά και στα εμβόλια από τον επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 

επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ δεν διστάζει μάλιστα να υποστηρίξει ότι ένα από τα εμβόλια, το Obta flu, παρασκευάστηκε από τη Novartis «σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα».
 
Σε συνέντευξή του στη βρετανική «Sun» είχε μιλήσει για «πλασματική πανδημία, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα», στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε φαρμακοβιομηχανίες ότι επηρέασαν τους αξιωματούχους στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και στην κυριακάτικη γαλλική εφημερίδα «Humanite» μαζί με όλα αυτά ονόμασε τουλάχιστον μια εταιρεία, καταλογίζοντας της παρασκευή εμβολίου με μη ενδεδειγμένη τεχνική, αν και με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου, το θεσμό που αποφασίζει αν ένα εμβόλιο θα βγει στην αγορά.
 
Ο Βόνταργκ ισχυρίζεται ότι «το εμβόλιο της εταιρείας Novartis παρασκευάστηκε σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα. Μια τεχνική που ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα».

Αφού εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής, ο Γερμανός γιατρός σημειώνει: «Δεν αποκλείεται, πρωτεΐνες που έμειναν από καρκινικό κύτταρο, παρούσες στο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε βιο-αντιδραστήρα, να προκαλέσουν όγκο στον εμβολιασμένο». Όταν ρωτήθηκε για πιο εμβόλιο μιλάει, ο Βόνταργκ απαντά: «Obta flu».

 
Η Novartis δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες βράδυ. Μια άλλη εταιρεία όμως, η GlaxoSmithKline, απαντώντας εμμέσως στους ισχυρισμούς Βόνταργκ ότι οι βιομηχανίες φαρμάκου επηρέασαν και ουσιαστικά οδήγησαν την ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, τους χαρακτήρισε «παραπλανητικούς και αβάσιμους».
 
Την ίδια ώρα μία νέα οδηγία για τον εμβολιασμό υγιών παιδιών από 6 έως 10 ετών εκδόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, καθώς τα κρούσματα της νέας γρίπης εμφανίζουν πάλι έξαρση. Ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για θνησιμότητα στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας δηλώνει περισσότερους νεκρούς από πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
 
Mε σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού δεν απαιτείται δεύτερη δόση του πανδημικού εμβολίου. Για την ακρίβεια, τα παιδιά θα εμβολιάζονται με μία δόση (0,5 ml) του εμβολίου Focertia και «μισή» δόση (0,25 ml) του εμβολίου Pandemrix. Tο σχήμα των δύο δόσεων παραμένει για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, με μεσοδιάστημα τις τρεις εβδομάδες.
 
Oι ειδικοί δίνουν έμφαση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς η χώρα μας εμφανίζει νέα έξαρση της γρίπης. Oι συστάσεις των επιστημόνων φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σχετική αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών. Tην περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκαν 1.048 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων έχει ξεπεράσει τους 360.000.
 
Tα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ανησυχητική αύξηση των θανάτων. Από τις 4 του μήνα έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη 18 άτομα. Oι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης έχουν φτάσει πλέον στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν το πανδημικό κύμα βρισκόταν στην κορύφωσή του.
 

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε