Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σοκολάτα και σε… σπρέι

Σοκολάτα και σε… σπρέι
Όσοι λατρεύουν τις σοκολάτες θα μπορούν πλέον να την εισπνέουν, και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν θερμίδες

 

Αρχίζει στη Βρετανία η πώληση μιας μικρής συσκευής που υπόσχεται στους λάτρεις της σοκολάτας όλη τη γεύση και την απόλαυση, και μάλιστα χωρίς την πρόσληψη θερμίδων. Μόνο που οι σοκολατομανείς δεν θα τρώνε τη σοκολάτα αλλά θα την εισπνέουν!
 
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Εντουαρντς δημιούργησαν πέρυσι το Le Whif («whiff» σημαίνει πνοή, ελαφρό φύσημα), μια συσκευή εισπνοής σε μέγεθος κραγιόν βασισμένη στις αρχές της Μοριακής Μηχανικής. Ο μηχανισμός της συσκευής είναι απλός: βάζεις ένα ακροφύσιο στο στόμα, τραβάς μια μικρή ρουφηξιά και αμέσως επικάθονται στη γλώσσα σωματίδια σοκολάτας τα οποία ενεργοποιούν τους γευστικούς κάλυκες. 

Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου σπρέι ήταν μάλλον ένα γαστρονομικό πείραμα. Μόλις όμως έγινε γνωστή η είδηση, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν να εισπνεύσουν σοκολάτα, οδηγώντας τους δημιουργούς στην απόφαση να την εκμεταλλευθούν εμπορικά. Ετσι σύντομα θα κυκλοφορήσει το Le Whif στην αγορά σε τρεις γεύσεις (μαύρης σοκολάτας, σοκολάτας- μέντας και σοκολάτας – βατόμουρου) στην τιμή των 2,30 ευρώ για κάθε σπρέι. Οι δημιουργοί του μάλιστα υπόσχονται να συνεχίσουν την έρευνα και να παρουσιάσουν προσεχώς πιο βελτιωμένες συσκευές, όπου η εισπνοή θα είναι ακόμη πιο εύκολη και απολαυστική για τον καταναλωτή.

 
Το πρόβλημα είναι ότι κάθε τέτοια συσκευή διαρκεί μόνο για οκτώ με δέκα εισπνοές, γεγονός που ίσως «διώξει» κάποιους καταναλωτές. Δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα, αλλά οι επικριτές της αμφισβητούν το κατά πόσον η «χορταστική» εμπειρία του δαγκώματος ενός αληθινού κομματιού σοκολάτας μπορεί να αντικατασταθεί πραγματικά από μια συσκευή με ένα «σπρέι τσέπης».
 
Εξάλλου οι διατροφολόγοι, πολλοί από τους οποίους θεωρούν διαταραχή το λεγόμενο «σύνδρομο της σοκολάτας», σημειώνουν ότι η οσμή της συνήθως ανοίγει περισσότερο την όρεξη παρά την περιορίζει. Και μπορεί να οδηγήσει στην… αληθινή σοκολάτα.
 
Ο καθηγητής Εντουαρντς έχει επίσης κατασκευάσει τέτοια συσκευή και για την εισπνοή καφέ και εργάζεται, από κοινού με τον γάλλο σεφ Τιερί Μαρξ, για τη δημιουργία και άλλων γεύσεων, μπαχαρικών, τυριών, ακόμη και λικέρ.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε