Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στην Εντατική 26χρονος από τη νέα γρίπη

, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Άλλος ένας νέος άνθρωπος σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της νέας γρίπης.

Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται 26χρονος άνδρας, ο οποίος νόσησε από τη νέα γρίπη και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι παίρνουν επίσημα θέση και καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Tο εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι επαρκές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζουν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι.
 
Aπό τα πρόσφατα στοιχεία του EKEΠY προκύπτει ότι στην Eλλάδα υπάρχουν 20 ασθενείς με πνευμονία από τη νέα γρίπη.
Από αυτούς οι 13 νοσηλεύονται σε Mονάδα Eντατικής Θεραπείας. Οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι 2 από αυτούς δεν έχουν υποκείμενο νόσημα.
  
Για τον εμβολιασμό ο κ. Mάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και Mέλος της Eπιτροπής Πανδημίας τόνισε ότι αν και οι γιατροί των νοσοκομείων προσέρχονται για να εμβολιαστούν, οι νοσηλευτές αντιστέκονται ακόμη. Mέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 4000 άτομα από τα οποία το 10% έως 20% ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου σε ότι αφορά την προστασία από τη νέα γρίπη, είπε ο κ. Μ. Λαζανάς, έχει αποδειχθεί από τις μελέτες του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC και ECDC) και ξεπερνά το 90%.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δεν παίρνει θέση για το εμβόλιο σκορπώντας ακόμα περισσότερη ανησυχία τους πολίτες οι οποίοι δεν ξέρουν πλέον τι να σκεφτούν. 
Το NewsIt επικοινώνησε με τον Στάθη Τσούκαλο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών και  Πρόεδρο της Ενωσης Γατρών νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.
Ο κ.Τσούκαλος περιορίστηκε να πεί την προσωπική του άποψη για το εμβόλιο.
Η απάντησή του ήταν :

«…σαν συλλογικό όργανο δεν ξέρουμε ακόμη αν θα πάρουμε συλλογική απόφαση, αφού πράγματι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές για τον εμβολιασμό. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να απέχει, αφού το εμβόλιο είναι προαιρετικό, και άρα εμείς δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Όμως, η άποψή μου είναι οι γιατροί πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ασθενείας λόγω γρίπης, περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν, ειδικά μάλιστα τώρα που η ροή ασθενών λόγω γρίπης είναι σαφώς μεγαλύτερη. Θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, εμπιστευόμαστε τους διεθνής αλλά και τους εθνικούς οργανισμούς που εγγυώνται  την ασφάλειά του, την ίδια στιγμή που στα εκατομμύρια των εμβολιασμών σε άλλες χώρες δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες»  

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ  Ηλίας Σιώρας ήταν πιο αποκαλυπτικός…..

«…το όργανο είναι ακέφαλο, δεν υπάρχει κοινή απόφαση για τον εμβολιασμό, αφού σε λίγες ημέρες κάνουμε εκλογές. Άρα, κάθε γιατρός έχει την δική του άποψη και προσωπική γνώμη για το θέμα. Εγώ τελικά έκανα το εμβόλιο, αφού έρχομαι σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου»

Η διαμάχη των γιατρών έχει εξοργίσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για ακραίες τοποθετήσεις κι έθεσε θέμα ευθύνης των επιστημόνων… «Είναι άλλο να αποτρέπεις τους πολίτες από τον εμβολιασμό κι άλλο να λες απλά τη γνώμη σου» είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση ως υπεύθυνη δύναμη είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα για τα χειρότερα σενάρια.

Απόλυτα ασφαλές και με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες χαρακτήρισε το εμβόλιο η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας κ. Γιαμαρέλου.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ. Ο κ. Σαρόγλου είπε οτι  αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων θα ζητήσει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Γιατί το πανδημικό εμβόλιο είναι μονόδρομος;

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε