Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συσκευές σύνθεσης φωνής και ανίχνευσης συναισθημάτων

Συσκευές σύνθεσης φωνής και ανίχνευσης συναισθημάτων

Τα άτομα με διαταραχές λόγου έχουν πλέον στη διάθεσή τους τις εφαρμογές της βιοϊατρικής τεχνολογίας, που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν

αλλά και να γίνονται κατανοητοί από τους άλλους. Αν και οι τεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης φωνής και ομιλίας έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα, τα χρησιμοποιούμενα μέσα εξακολουθούν να είναι δύσχρηστα για τα άτομα με διαταραχές στην ομιλία. Χάρη, όμως, στις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν την ευφυή σύνθεση τεχνητής φωνής, τα άτομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα νέου τύπου συσκευές, όπως η διαδραστική τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο κ.λπ. 

Οι κλινικές εφαρμογές των τεχνολογιών της ομιλίας και του λόγου, που αφορούν ευρύ φάσμα εφαρμογών υγείας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες κ.λπ θα παρουσιαστούν από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Mark Hawley, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική – MEDICON 2010, που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου, στη Χαλκιδική.

Συσκευές ανίχνευσης συναισθήματος 

Οι τεχνολογίες ανίχνευσης του ανθρώπινου συναισθήματος έχουν πλέον φτάσει στο σημείο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σοβαρά εκτός εργαστηρίου, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες. Αισθητήρες, που φοριούνται, ή κάμερες συνδεδεμένες με κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα και εργαλεία, είναι σε θέση να διαπιστώνουν τη συναισθηματική και νοητική κατάσταση του χρήστη, μέσω ενός υπολογιστή, σε συνθήκες καθημερινής διαβίωσης στο σπίτι, στο σχολείο και αλλού. 

Οι τεχνολογίες, που θα παρουσιάσει στο συνέδριο η διεθνούς φήμης, αιγυπτιακής καταγωγής ερευνήτρια, Rana el Kaliouby, από το MIT Media Lab, μπορούν να εφαρμοστούν στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, ώστε να μελετηθούν οι διαταραχές της ψυχικής υγείας και ανάπτυξης, όπως ο αυτισμός, καθώς και οι διαταραχές, που σχετίζονται με το στρες.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε