Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Αρχίζουν το κάπνισμα απο τα 10!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μανιώδεις καπνιστές το 40% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Το 25% ανάβει το πρώτο τσιγάρο στο δημοτικό.

Τα Ελληνόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα από την ηλικία των 10 ετών, όταν δηλαδή βρίσκονται ακόμα στο δημοτικό, σύμφωνα με τον Στρατή Παττακό, καρδιοχειρουργό του θεραπευτηρίου Υγεία και λέκτορα της αντικαπνιστικής εκστρατείας

Ο κ. Παττακός, έχοντας μελετήσει τις τελευταίες έρευνες του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μίλησε σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, σε σχολεία του Βόλου, με σκοπό να διαπιστωθούν τα αίτια που οδηγούν τους νέους  στο κάπνισμα.

 
Όπως ανέφερε στο Newsit οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε ποσοστό 40% είναι ήδη μανιώδεις καπνιστές αφού εθίζονται στην νικοτίνη από την ηλικία των 12 ενώ το 25% ηλικίας 10 ετών δοκιμάζει να καπνίσει στο δημοτικό.
 
Προβληματισμό επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν γίνει καπνιστήρια με την ανοχή των καθηγητών, αφού και οι ίδιοι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά .
 
Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην εξάπλωση της καταστρεπτικής συνήθειας, σύμφωνα με τον κο Παττακό, είναι η μαγκιά, η αντίδραση, η  περιέργεια, η έλλειψη παιδείας και η αδιαφορία των ίδιων των γονέων.
 
Φαίνεται όμως ότι τα Ελληνόπουλα δεν γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία τους, κι αυτό φαίνεται απο την αδυναμία τους να απαντήσουν στην συγκεκριμένη ερώτηση.
 
Τα λόγια του γιατρού, προξένησαν έντονο προβληματισμό σε καθηγητές και μαθητές που ανήσυχοι άκουγαν τις συνέπειες που είναι δυνατόν να έχουν υποστεί στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα.

Ο κ. Παττακός ανέφερε ότι ο καπνιστής έχει ανάγκη από αγάπη και κατανόηση και είναι ένας ασθενής που χρειάζεται βοήθεια αφού είναι εξαρτημένος. Χρειάζεται στήριξη και μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να απεξαρτηθεί τόνισε χαρακτηριστικά στο Newsit.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε