Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι πρέπει να γίνει με τα εμβόλια για τη γρίπη H1N1

Τι πρέπει να γίνει με τα εμβόλια για τη γρίπη H1N1

Από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα Ιανουάριο 2010, οπότε και κηρύχθηκε παγκοσμίως από τον ΠΟΥ

 πανδημία έχουν παραγγελθεί δεκαέξι εκατομμύρια  εμβόλια σε δύο δόσεις.

Η πρώτη τον Ιούλιο του 2009, αποτελούμενη από οκτώ εκατομμύρια και η δεύτερη λίγο πριν τις εκλογές αποτελούμενη από τα υπόλοιπα οκτώ εκατομμύρια. Για αυτά, έχει δοθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό σαν προκαταβολή , και έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των Εταιρειών παραγωγής και του Κράτους για την αποπληρωμή και το χρονοδιάγραμμα χορήγησης H1N1.

Είναι γεγονός, ότι η όλη παραγγελία έγινε υπό το καθεστώς του φόβου πανδημίας με θανάτους άνω των εβδομήντα εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα το οποίο διαψεύστηκε παταγωδώς.
Είναι επίσης γεγονός ότι στην αρχή η προηγούμενη Κυβέρνηση έθεσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό την υπογραφή δελτίου συγκατάθεσης του εμβολιαζόμενου, πράγμα το οποίο θεώρησα από την αρχή με δηλώσεις μου σε όλα τα ΜΜΕ, απαράδεκτο και αντιεπικοινωνιακό.

Σήμερα, όταν το πρώτο «πανδημικό» κύμα έχει περάσει από την χώρα μας , διαπιστώνεται ότι η επιφύλαξη τόσο των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών αλλά και της Επιστημονικής Κοινότητας δεν εκτίμησαν όπως θα ήθελαν οι εταιρείες την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Έτσι Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν, στις 8-1-2010 και 5-1-2010 την ακύρωση μεγάλου τμήματος παραγγελίας εμβολίων (προφανώς των αδιάθετων) της εταιρεία Glaxo Smith Kline, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού Υγείας της Γερμανίας Μεχτχιλντ  Ρος Λουτμαν και της Γαλλίδας ομολόγου της Ροζλίν Μπασελώ,  κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό καθώς δεν υπάρχει Αρχή που να υποχρεώνει κανένα, πόσο μάλλον ένα Κράτος, να πληρώνει για κάτι που δεν χρησιμοποιεί. Εδικά στην σημερινή συγκυρία που τα δημοσιονομικά βάρη είναι δυσβάσταχτα.
Επίσης η Γαλλία διοχέτευσε στο Κατάρ τριακόσιες χιλιάδες εμβόλια, και διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο την διοχέτευση άλλων δύο εκατομμυρίων εμβολίων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει και τους δύο δρόμους. Και να διοχετεύσει όπου μπορεί όσα εμβόλια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί , και να ακυρώσει πάση θυσία τις υπόλοιπες αγορές που εκκρεμούν, για να μην επιβαρύνει άδικα τους Έλληνες πολίτες. Άλλωστε οποιαδήποτε υπογραφείσα συμφωνία δύναται νομικά να ακυρωθεί όταν αυτή, πραγματοποιείται υπό την επήρεια της παρόρμησης του πανικού , ο οποίος τίθεται εν αμφιβόλου κατά πόσο αντιστοιχούσε σε ρεαλιστικά επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό επιβεβαιώνεται από μέλη δέκα Χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητούν την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία από ψευδείς πανδημίες έπειτα από καταγγελίες ότι ο ΠΟΥ έκανε λάθος να κηρύξει συναγερμό για την νέα γρίπη H1N1».

Στο κείμενο αυτό που υπογράφεται από τους βουλευτές αναφέρεται ότι «οι Φαρμακευτικές εταιρείες, υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών καταστραγικών εμβολιασμού και εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε