Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Το κλωνοποιημένο κρέας δεν κάνει κακό» λένε Βρετανοί επιστήμονες

Το κρέας και το γάλα κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους είναι παρόμοια με τα συμβατικά προϊόντα και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς κίνδυνο.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τα νέα τρόφιμα και τις μεταπλάσεις (ACNFP), ένας οργανισμός με αρμοδιότητα να συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση «επιβεβαίωσε ότι το κρέας και το γάλα των κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από το κρέας και το γάλα που παράγονται με συμβατικό τρόπο», δήλωσε ο Άντριου Ουάτζ, επιστημονικός υπεύθυνος της βρετανικής υπηρεσίας διατροφικής ασφάλειας (FSA).

Η επιτροπή σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές έρευνες για τις συνέπειες που έχουν στο κρέας και το γάλα οι διάφορες μέθοδοι εκτροφής ζώων, όμως συμπέρανε πως οι διαφορές ανάμεσα στα κλωνοποιημένα και τα συμβατικά ζώα είναι λίγο πιθανές πέραν της δεύτερης γενιάς.

Η πώληση κρέατος και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους επιτρέπεται από το 2008 στις ΗΠΑ, όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ειδική άδεια για να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τέτοια προϊόντα ζώων που προέρχονται από κλωνοποίηση, όμως μια μειονότητα χωρών μελών, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία, είναι περισσότερο ανοικτές στη διάθεση κλωνοποιημένου κρέατος στην αγορά.

Τον περασμένο Ιούλιο, πάντως, δημιουργήθηκε σάλος από την αποκάλυψη της International Herald Tribune ότι οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την παραγωγή τους από κλωνοποιημένα ζώα, καθώς γύρω από το θέμα υπάρχει νομική ασάφεια.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε