Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Το παιδικό εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα δεν προστατεύει στην εφηβεία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Το 75% των εφήβων που εμβολιάστηκε στην παιδική του ηλικία για την μηνιγγίτιδα C είναι απροστάτευτο ενάντια στη σοβαρή νόσο.

 

Αυτό ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και όπως λένε η επίδραση του εμβολίου εξαφανίζεται ως την εφηβική ηλικία. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στους εφήβους.
 
Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη σε 250 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν την ανοσία των παιδιών ενάντια στη μηνιγγίτιδα C επτά χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ανακάλυψαν ότι μόνο το 25% των μικρών συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίαζε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.
 
Βέβαια οι ειδικοί σημειώνουν ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες τα παιδιά συνεχίζουν να είναι προστατευμένα από τη μηνιγγίτιδα C χάρη στην αποκαλούμενη “ανοσία της αγέλης”. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του εμβολιασμού κάποιων παιδιών, ο οποίος οδηγεί σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων της νόσου, προστατεύονται και τα μη εμβολιασμένα παιδιά.
 
Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Άντριου Πόλαρντ πρόσθεσε ότι αν η ανοσία αγέλης αρχίσει να μειώνεται, τότε πολλά παιδιά θα είναι ευάλωτα απέναντι στην ασθένεια.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε