Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Το σεξ δεν έχει… ηλικία!

Οι ηλικιωμένοι έχουν… ψυχή και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το σεξ. Αλλά οι ασθένειες που τους ταλαιπωρούν ή και η απουσία ευκαιριών είναι ανασταλτικός παράγοντας!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, τουλάχιστον, Αυστραλοί ερευνητές.

Η λεγόμενη “αρσενική” ορμόνη, η τεστοστερόνη, συνδέεται άμεσα με το πόσο συχνά ένας άνδρας άνω των 75 διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις και οι γιατροί επιβάλλεται να προχωρήσουν σε επιπλέον μελέτες για να διαπιστώσουν εάν μία θεραπεία υποκατάστασης ορμονών πιθανόν να ωφελήσει τους ηλικιωμένους άνδρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η Ζόι Χάιντ του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και οι συνεργάτες της μελέτησαν περισσότερους από 2.700 άνδρες ηλικίας από 75 έως 95 χρόνων και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι ερευνητές υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων αναφορικά με την υγεία, τις σχέσεις και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Μπορεί οι ηλικιωμένοι άνδρες να έχουν περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά το σεξ παραμένει τουλάχιστον για το 1/5 των ανδρών ηλικίας από 90 έως 95 χρόνων κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ανατρέποντας το στερεότυπο των ασεξουαλικών ηλικιωμένων», υποστηρίζει η Αυστραλιανή ερευνήτρια.

«Από αυτούς που είναι σεξουαλικά ενεργοί, περισσότερο από τον 40% είναι δυσαρεστημένοι με τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας», συνεχίζει η ίδια.

Η ηλικία είναι ουσιαστικός παράγοντας αλλά εξίσου σημαντικός είναι και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η έλλειψη ενός ενδιαφέροντος συντρόφου και η ύπαρξη διαφόρων νοσημάτων που ποικίλουν από διαβήτη μέχρι καρκίνο του προστάτη.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε