Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Το «στρώμα του φακίρη» καταπολεμά… το στρες

Είναι φτιαγμένο από απλό πλαστικό. Έχει ακίδες που λειτουργούν όπως ο βελονισμός και υπόσχεται να απαλύνει τον πόνο των… κοινών θνητών

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Σουηδία και στη Βρετανία μια νέα, μοντέρνα αλλά κυρίως λιγότερο επώδυνη εκδοχή του «στρώματος του φακίρη». Βεβαίως οι πολύ τολμηροί, ή όσοι έχουν εξασκηθεί σωματικά και πνευματικά με τις τεχνικές των φακίρηδων της Ασίας, μπορούν να δοκιμάσουν την «κλασική» σανίδα με τα σιδερένια καρφιά με τις μύτες στραμμένες προς τα επάνω.
 
Ωστόσο το νέο στρώμα είναι από εύκαμπτο πλαστικό, κοστίζει μόλις 30 ευρώ και υπόσχεται χωρίς πόνο να απαλύνει το άγχος των κοινών θνητών. Επίσης οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους, δίνει λύση σε προβλήματα με τη μέση ή την πλάτη και βοηθά όσους υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου.
 
Ξεχάστε λοιπόν την ξύλινη σανίδα με τα καρφιά. Αν και βασίζεται στις παραδοσιακές τεχνικές των φακίρηδων και την πανάρχαια πρακτική του βελονισμού, το «yantra mat», όπως ονομάζεται, αποτελείται από μια λεπτή βαμβακερή βάση και 210 σκληρά πλαστικά «λουλούδια» με 8.820 ακίδες οι οποίες ασκούν πίεση σε κέντρα ανάλογα με εκείνα του βελονισμού. Οι αιχμηρές απολήξεις των μη τοξικών «λουλουδιών» εξασφαλίζουν ότι το βάρος ολόκληρου του σώματος κατανέμεται με όμοιο τρόπο στο στρώμα και ότι ο πόνος κατά την αρχική επαφή είναι ο ελάχιστος δυνατός.
 
Το «στρώμα του φακίρη» προκαλεί υπεραιμία και εν συνεχεία χαλάρωση. Στο μεταξύ εκλύονται ενδορφίνες και οξυτοκίνες, ορμόνες που δημιουργούν ευεξία, διώχνουν το στρες και ανακουφίζουν από τον πόνο. Μάλιστα πολλοί χρήστες κάνουν λόγο για μια ευχάριστη και αναζωογονητική αίσθηση, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι η χρήση πριν από τον ύπνο τούς βοήθησε να κοιμηθούν πιο ξεκούραστα και εύκολα.
 
Για τους αρχάριους χρήστες συστήνεται να παρεμβάλλεται ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα ανάμεσα στο δέρμα και στο στρώμα, ωσότου συνηθίσει κανείς την αίσθηση του τσιμπήματος. Γενικά εκτιμάται ότι 20 λεπτά ημερήσιας κατάκλισης αρκούν για να αρχίσει να υποχωρεί το στρες. Αυτή η θεραπευτική τεχνική δεν είναι «χθεσινή». Εχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κατά τις αντιλήψεις της οποίας υπάρχουν 365 σημεία πίεσης κατά μήκος των 12 «μεσημβρινών» του σώματος – δηλαδή 12 «σταθερών καναλιών» μέσω των οποίων «ρέει η ενέργεια από και προς τουλάχιστον ένα όργανο του σώματος».
 
Διεγείροντας τα σημεία πίεσης, οι θεραπευτές λένε ότι μπορούν να μετακινήσουν με φυσιολογικό τρόπο και να εξασθενήσουν το γαλακτικό οξύ και το μονοξείδιο του άνθρακα που έχουν την τάση να συσσωρεύεται στον μυϊκό ιστό προκαλώντας «πιασίματα». Ετσι το σώμα «λύνεται» με φυσικό τρόπο.
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”
 

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε