Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Χάστε τα κιλά των διακοπών χωρίς άγχος

Οι διακοπές για πολλούς έχουν ήδη φτάσει στο τέλος. Και ενώ οι περισσότεροι επιστρέφουν ανανεωμένοι, ξεκούραστοι και χαλαροί, κάποιοι άλλοι αρχίζουν να προβληματίζονται για το πώς θα διώξουν τα περιττά κιλά των διακοπών.

Οι τύψεις που μας κυριεύουν μετά τις διακοπές, πρέπει να ξεπεραστούν. Σύμφωνα με την ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Ευφροσύνη Μήτσιου, «Βοηθητικό είναι φέτος, τις τελευταίες τύψεις να τις κλείσετε στη βαλίτσα των διακοπών, από τις οποίες μόλις επιστρέψατε. Ακόμη και αν ενδώσατε σε αρκετούς γευστικούς πειρασμούς, σημαντικό είναι ότι περάσατε όμορφα. Όσο για τα κιλά που ενδεχομένως πήρατε, με μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να επανέλθετε στο επιθυμητό για εσάς βάρος».

Χρήσιμες συμβουλές, ώστε να ξεπεραστούν οι διατροφικές… παρασπονδίες του καλοκαιριού, δίνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Τίνα Αντωνίου και Κική Γούτα, συνιστώντας αποφυγή της αυστηρής δίαιτας.

«Οργανώστε το διατροφικό σας πρόγραμμα»

– Αποφύγετε τα αυστηρά προγράμματα δίαιτας και μην κάνετε το λάθος, να περιορίσετε την πρόσληψη του φαγητού απότομα και σε μεγάλο βαθμό. «Οι υποθερμιδικές δίαιτες αυξάνουν πολύ παραπάνω την όρεξη, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα υπερφαγίας, με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη πείνα και κατά συνέπεια μια ακόμη πιθανά αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους. Οργανώστε το ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμά σας, μ’ ένα καλό πρωινό, ένα κύριο γεύμα μεσημεριανό ή βραδινό και δύο ελαφρά ενδιάμεσα σνακ».

– Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και «όχι άδειο στομάχι επί πολλές ώρες. Η παράλειψη ενδιάμεσων γευμάτων οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Μασάτε καλά και αργά την τροφή σας, με μικρά διαλείμματα, κατά τη διάρκεια του φαγητού σας».

– Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας, διότι αυτό αυξάνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό.

Προσέξτε τι πίνετε

α) Διακόψτε ή περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Με μέτρο το κρασί και η μπίρα, τα οποία λόγω της διουρητικής τους δράσης, αφυδατώνουν τον οργανισμό και προσφέρουν επιπλέον θερμίδες.

β) Περιορίστε τα ανθρακούχα αναψυκτικά ποτά και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη, προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.

γ) Ξεδιψάστε, λοιπόν, με νερό και πιείτε ένα ποτήρι χυμό για τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Εξάλλου, τα ανθρακούχα αναψυκτικά σε καθημερινή και αυξημένη κατανάλωση μπορούν να βλάψουν, ενώ όσα περιέχουν ζάχαρη προκαλούν περισσότερη δίψα.

Περιορισμοί και απαγορεύσεις

– Περιορίστε το αλάτι και αντικαταστήστε το στις σαλάτες και τα φαγητά με μπαχαρικά, ρίγανη, λεμόνι κλπ. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κλπ., έτσι ώστε να βοηθήσετε την αποβολή της περίσσειας του νερού αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και άπαχων γαλακτοκομικών κυρίως γιαούρτης.

– Διατηρήστε μια ισορροπημένη δίαιτα. Δηλαδή, να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια, θα πρέπει να βρίσκονται πιο συχνά στο πιάτο σας.

– Προσοχή στο λίπος. Το λίπος στη διατροφή θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και χρειάζεται περιορισμός του κορεσμένου λίπους, που περιέχεται κυρίως στα γλυκά, παγωτά, στο κόκκινο κρέας και γενικότερα στα τρόφιμα των “fast food”.

– Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως, επειδή αυξάνει τη διούρηση, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποβολή τους μέσω των νεφρών.

– Δραστηριοποιηθείτε, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ιδρώνετε σ’ ένα γυμναστήριο. Η γυμναστική από μόνη της, δεν μπορεί να μειώσει το βάρος. Αν όμως επιλεγεί και εφαρμοστεί σωστά είναι ένα μεγάλο βοήθημα στις δίαιτες αδυνατίσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυμναστική είναι αποτελεσματική και ευνοϊκή στην οξυγόνωση των ιστών, ακόμη και αυτών που έχουν λίπος. Δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε, ότι η άσκηση, ή κίνηση ‘καίνε’ θερμίδες, που είναι και ο στόχος της δίαιτας αδυνατίσματος.

«Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας εν όψει χειμώνα»

Ο οργανισμός του ανθρώπου δέχεται πολλές επιθέσεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι διακοπές μάς γεμίζουν τις… μπαταρίες. Το ζήτημα είναι, όμως, να παραμείνουν γεμάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Σύμφωνα με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού στις εξής βιταμίνες:

Βιταμίνη Α: Η επιστροφή από τις διακοπές μας αφήνει κάποια προβληματάκια που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διατροφή. Η πρόσληψη βιταμίνης Α βοηθά στην αναδόμηση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και την ζέστη. Ο ρόλος της είναι σημαντικός για την άμυνα του οργανισμού, για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων. Έτσι, επιτυγχάνετε η άμυνα του αναπνευστικού. Πηγές βιταμίνης Α είναι: τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το συκώτι, τα ιχθυέλαια, τα ηπατέλαια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, τα μάνγκο, τα ροδάκινα.

Βιταμίνη C: Προάγει την υγεία του δέρματος, την επούλωση, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου, το σχηματισμό των δοντιών και των οστών, δημιουργεί ισχυρούς ιστούς και αιμοφόρα αγγεία. Με την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη C υπάρχει μεγάλη αντίσταση σε λοιμώξεις και γρήγορη επούλωση των πληγών. Πηγές βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια), οι φράουλες, η σταφίδα, οι φυσικοί χυμοί φρούτων, οι πιπεριές, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη E βοηθά στην πήξη του αίματος, το μεταβολισμό των λιπών, την παραγωγή ορμονών του φύλου, καθώς και την επούλωση. Η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Ε βοηθά στην αποφυγή των διαταραχών της καρδιάς, τη βλάβη των μυών και ιστών. Πηγές βιταμίνης Ε είναι: τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, το φύτρο σίτου, τα φυτικά έλαια, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Φολικό οξύ: Προστατεύει από την αναιμία, βοηθά στην ελάττωση του κινδύνου των ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνος στο έμβρυο κι έτσι αποφεύγεται η παρουσία εμβρύου με αδυναμία του εγκεφάλου (ανεγκεφαλία) και της εμφάνισης δισχιδής ράχης. Πηγές φολικού οξέος είναι: το συκώτι, οι πατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος.

«Εάν ακολουθηθούν οι οδηγίες αυτές, τότε θα υπάρξει ρύθμιση του βάρους και ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού. Η επιτυχία λοιπόν είναι στα χέρια μας, αρκεί να υπάρχει θέληση και υπομονή», επισημαίνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε