Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ύποπτα για καρκίνο του μαστού τα αποσμητικά;

Εφιάλτης για χιλιάδες γυναίκες η ανακάλυψη επιστημόνων πως τα αποσμητικά περιέχουν χημική ουσία, ύποπτη για καρκίνο του στήθους.

Η ουσία παραμπέν, που «φυλακίζεται» στο λίπος και το δέρμα, περιέχεται σε αποσμητικά και άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και διατροφής. Το παραμπέν βρέθηκε, μετά από επιστημονικές έρευνες, σε όλες τις γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο του στήθους.

Ο συγκεκριμένο χημικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έχει διαπιστωθεί ότι μιμείται ουσιαστικά τη δράση των γυναικών ορμονών, των οιστρογόνων, που συνδέονται άμεσα στην εμφάνιση και την εκδήλωση της ασθένειας.

Το παραμπέν βρίσκεται σε αποσμητικά σώματος, ενυδατικές κρέμες, αφρούς ξυρίσματος, οδοντόκρεμες, αντηλιακά και άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή φαρμακευτικά προϊόντα. Ως συντηρητικό, υπάρχει σε επεξεργασμένα κρέατα, λουκάνικα και αλλαντικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου, το παραμπέν διεισδύει στο σώμα είτε σημείο εισόδου είναι η μασχάλη είτε το κεφάλι είτε τα ούλα.
Αναλύθηκαν τέσσερα διαφορετικά δείγματα ιστών από 40 γυναίκες, το διάστημα 2005-2008.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 99% των δειγμάτων υπήρχε τουλάχιστον ένας τύπος παραμπέν, ενώ το 60% είχε συγκεντρώσει πέντε τύπους της χημικής ουσίας.

Ο Λέστερ Μπαρ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του νοτίου Μάντσεστερ, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι «το γεγονός πως το παραμπέν βρέθηκε στους ιστούς όλων των γυναικών, δε σημαίνει ότι είναι αυτό που προκαλεί τη νόσο αλλά είναι ενδεχομένως ένας από αυτούς που επηρεάζουν».

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε