Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ζελέ κατά της παχυσαρκίας;

Ζελέ κατά της παχυσαρκίας;

 

Σας αρέσουν τα ζελέ; Τι γεύση; Ότι γεύση και να έχει. Σημασία έχει ότι θα σας κόβει…την όρεξη!

 

Μπορεί να μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όμως πρόκειται για πραγματικότητα που υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην μάχη για την παχυσαρκία. Ετοιμάζεται στα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μάλιστα ένας από τους βασικούς «δημιουργούς» του είναι ένας Έλληνας ερευνητής. Ο δρ Φώτης Σπυρόπουλος .
 
Τι θα είναι αυτό το “πράγμα”; Η βάση του διαλύματος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο υδροκολλοειδές. τα υδροκολλοειδή είναι φυσικά πολυμερή, τα οποία περιέχονται σε πλήθος τροφίμων όπως το άμυλο του ψωμιού. Μετά την κατάποση του, το διάλυμα είναι σχεδιασμένο ώστε να «εκμεταλλεύεται» το όξινο περιβάλλον του στομάχου προκειμένου να μετατρέπεται σε ζελέ το οποίο προσφέρει αίσθημα πληρότητας. Το άτομο νιώθει δηλαδή χορτάτο όπως μετά την κατανάλωση στερεών τροφών και όχι ενός απλού ροφήματος. 

Έτσι, το αίσθημα πληρότητας διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες «τσιμπολογήματος» ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Η πρωτοποριακή αυτή προσέγγιση ενισχύει την έννοια της υγιεινής διατροφής αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταναλώνει το άτομο μόνο τα τρία κύρια γεύματα του ημερησίως.

 
Οι ειδικοί από το Μπέρμιγχαμ έχουν αναπτύξει τεχνολογία ώστε το ζελέ να διασπάται σταδιακά έπειτα από ένα διάστημα έκθεσης στο περιβάλλον του στομάχου ώστε τελικά να αποβάλλεται από το γαστρεντερικό σύστημα. Όπως αναφέρει ο δρ Σπυρόπουλος «το διάλυμα που σχεδιάσαμε εκμεταλλεύεται τη φυσική διαδικασία πέψης ώστε να λαμβάνει τη μορφή ζελέ. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επάνω σε ένα σημείο κλειδί της όλης διαδικασίας,πώς το ζελέ θα εκλύει αργά ενέργεια. 

Αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς ψυχολογικά ένα άτομο θα είχε πρόβλημα αν ένιωθε χορτάτο αλλά την ίδια στιγμή δεν λάμβανε επιβράβευση σε επίπεδο ενέργειας».

 
Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Σπυρόπουλου στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» πιθανότατα σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ αφού θα έχει ολοκληρώσει τα πειράματά της θα αναζητήσει συνεργασία με εταιρείες τροφίμων για την κυκλοφορία ενός προϊόντος που θα αναμειγνύεται με το γάλα στο πρωινό και θα κάνει πολλούς ανθρώπους να ξεχνούν το φαγητό ως το μεσημεριανό.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε