Κόσμος

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στο μέλλον, λένε οι Ευρωπαίοι

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο κύριος λόγος της μετανάστευσης σήμερα αλλά θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον, εκτιμούν οι κάτοικοι τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.000 κατοίκων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί σήμερα σημαντικό λόγο για μαζική μετανάστευση, αλλά σχεδόν το 40% πιστεύουν ότι αυτή θα οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού των μεταναστών στο μέλλον.
Η έρευνα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία σε συνεργασία με οργανισμούς στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, είχε στόχο να μελετήσει τις αντιλήψεις των πολιτών τεσσάρων χωρών για την κλιματική αλλαγή και πως αυτές συσχετίζονται με την επιστήμη, τη δημόσια πολιτική, τις ανανεώσιμες πηγές και τη μετανάστευση.
Η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που καταγράφουν τις απόψεις Ευρωπαίων για την κλιματική αλλαγή ως πιθανό καταλύτη για τη μετανάστευση, δήλωσε ο Νικ Πίτζον, καθηγητής του Κάρντιφ και επικεφαλής της έρευνας.
Ενώ είναι δύσκολος ο διαχωρισμός του ρόλου της κλιματικής αλλαγής από μια σειρά αιτίων μετανάστευσης, οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει έντονο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα, είπε ο ίδιος.
Το πρόβλημα είναι ότι “είναι σχεδόν αδύνατο να φανεί και αδύνατο να αποδειχθεί” ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σημαντικά στη μετανάστευση, είπε ο Πίτζον ενώπιον ενός πάνελ που συζήτησε τα ευρήματα της έρευνας.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις τέσσερις χώρες–σε ποσοστό από 54% στη Γερμανία ως 70% στη Γαλλία–διαφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί μετανάστευση.
Λίγο περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν ότι η χώρα τους μπορεί μελλοντικά να βιώσει κύματα μετανάστευσης που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένου του 57% των ερωτηθέντων στη Νορβηγία.

 

Η Ευρώπη έτοιμη για δράση

 

Σε μια από τις βασικές διαπιστώσεις της έρευνας, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις τέσσερις χώρες απάντησαν ότι το κλίμα αλλάζει και γι αυτό ευθύνεται εν μέρει ο άνθρωπος. Σχεδόν το 60% σε κάθε χώρα απάντησε ότι η χώρα του ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, μόνο περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων από την κάθε χώρα γνώριζε ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί πως η ανθρώπινη δραστηριότητα–από την καύση των ορυκτών καυσίμων ως την αποψίλωση των δασών–είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολίτες της Νορβηγίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν πιο ενήμεροι για την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες της σε σχέση με τις άλλες χώρες. Επίσης ήταν πιο αισιόδοξοι ως προς την ικανότητα της χώρας τους να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η έρευνα.
Οι Ευρωπαίοι γενικώς υποστηρίζουν μια σειρά από πολιτικές επιλογές με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αποφαίνεται η έρευνα. Η αύξηση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και η κρατική επιδότηση για συστήματα μόνωσης των σπιτιών, για παράδειγμα, ήταν δημοφιλείς απαντήσεις μεταξύ των ερωτηθέντων και στις τέσσερις χώρες.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες εξάλλου συμφωνούν με την παροχή οικονομικής βοήθειας από τις χώρες τους προς εκείνες του αναπτυσσόμενου κόσμου για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
H Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή είχε μεγάλη απήχηση μεταξύ των ερωτηθέντων. Σχεδόν τα δύο τρίτα στηρίζουν την επικύρωσή της από τη χώρα τους.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν “υψηλά οικονομικά πρόστιμα” για τις χώρες που αρνούνται να την επικυρώσουν. Η συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη σημαντικά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέσα από τη συνεργασία σχεδόν 200 χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό