Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Η κοινή δήλωση των 8 Τούρκων αξιωματικών μετά τη δικαστική απόφαση – Η συγγνώμη και το μεγάλο ευχαριστώ – Τι είπαν για την Τουρκία!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί έμαθαν τις ποινές τους και αμέσως μετά προχώρησαν σε κοινή δήλωση
– Ζήτησαν συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν και τόνισαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή
– ”Υπηρετήσαμε τη χώρα μας με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και την αγαπάμε παρά τα όσα λένε”
– Ασφυκτικά γεμάτο το δικαστήριο από Τούρκους δημοσιογράφους και μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης
– Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση για τους Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν πολιτικό άσυλο
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

 

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη. «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία». Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Οι ποινές στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα επικράτησε ένταση την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές όταν ένας Τούρκος έβρισε στα τουρκικά τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια ο εισαγγελέας ζήτησε την μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι απολογίες των 8 αξιωματικών

Πρώτος κατέθεσε ένας Έλληνας της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, που συνέλαβε τους 8 αξιωματικούς. Είπε ότι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και πως το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν να παραδοθούν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου, που επανέλαβε πως και οι 8 δεν έχουν καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. ”Δεν γνώριζα τι συνέβαινε εκείνες τις ώρες. Είχαμε εντολές να μεταφέρουμε τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη σε σημείο που υπήρχαν ασθενοφόρα. Όταν μάθαμε στο ίντερνετ τι ακριβώς συνέβαινε πήραμε τηλέφωνο τον συνταγματάρχη μας. Δεν τον βρήκαμε και αποφασίσαμε να φύγουμε από τη χώρα” είπε αρχικά.

Ο Τούρκος πιλότος τόνισε πως δέχθηκαν πυρά από Τούρκους αστυνομικούς, γεγονός που τους οδήγησε γρήγορα στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. ”Αρχικά κρυφτήκαμε σε ένα δάσος μέσα στην Τουρκία, περιμένοντας να ξημερώσει. Το πρωί βγάλαμε τους χάρτες μας και μελετήσαμε αν έπρεπε να πάμε σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα. Τελικά καταλήξαμε στην Ελλάδα”. Ένας από τους οκτώ κατέθεσε μια διαφορετική ιστορία από εκείνη που μέχρι στιγμής είχαν πει οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες, μπλέκοντας ουσιαστικά την υπόθεση και προκαλώντας τον εκνευρισμό της προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης παραβρέθηκαν και έξι Τούρκοι δικηγόροι, προκειμένου να ζητήσουν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη. Οι κατά δήλωσή τους μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Νομικών της γείτονας χώρας, διά του εκπροσώπου τους δικηγόρου Δρ. Ραμαζάν Αριτούρκ (Ramazan Ariturk) επιχείρησαν κατά την έναρξη της δίκης να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η δικαστής, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει τα κατά τα λεγόμενα του Ραμαζάν Αριτούρκ «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι». Αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής των εγγράφων λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Οι έξι δικηγόροι συμμορφώθηκαν με την απόφαση της προέδρου, παραμένοντας εντός της αίθουσας ως ακροατές καθ’ όλην την διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας και λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, ένας εξ’ αυτών επιτέθηκε φραστικά, εκστομίζοντας ύβρεις και απειλές κατά των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, που απομάκρυναν τον Τούρκο δικηγόρο από τον χώρο του δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε καταγγελία και ως εκ τούτου ο υβριστής δικηγόρος, δεν προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.

Το χρονικό της μέρας και οι εντάσεις

Οι στρατιωτικοί που βαρύνονταν με τις τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και ζητούν πολιτικό άσυλο για να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όλοι μπήκαν στην αστυνομική κλούβα το πρωί και ξεκίνησαν για την Αλεξανδρούπολη…

Στη θέα των 8 αξιωματικών, η Τουρκάλα τρανσέξουαλ άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον τους και να κουνάει την τουρκική σημαία που κρατούσε. ”Έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν και στον Τσίπρα. Πρέπει και οι 8 να εκδοθούν στην Τουρκία” φώναζε μεταξύ άλλων, με αστυνομικούς να τη συγκρατούν και τους 8 κατηγορούμενους να προχωρούν στα ενδότερα. Δείτε τις εικόνες του επεισοδίου…

Η πρωταγωνίστρια του επεισοδίου - ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε