Οικονομία

Ανακάμπτουν ευρώ και ομόλογα έναντι του δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1132 δολ. από το επίπεδο των 1,0919 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται απο αναλυτές στο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί αναφορικά με τη λύση του ελληνικού δράματος, μετά τη χθεσινή πενταμερή συνεδρίαση (Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ) στο Βερολίνο. Η εξέλιξη αυτή εξελήφθη από τους αναλυτές ως κίνηση να ξεπεραστούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα όποια “αγκάθια” που εμπόδιζαν την εξεύρεση λύσης σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, ενώ αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euro Working Group.

Στην αγορά ομολόγων το θετικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του 2ετούς ομολόγου και να μειωθεί η απόδοση του κατά περίπου 1,7% στο 23,11%.

Στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν ούτε σήμερα συναλλαγές. Ενδεικτικός της επενδυτικής αδράνειας που επικρατεί στην αγορά, είναι ο τζίρος ολόκληρο τον Μάιο που έφθασε μόλις τα 2 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου σήμερα διαμορφώθηκε στο 11,16% από 10,89% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,66% να διαμορφωθεί στο 10,50% από 10,39% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,158% από 0,160%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε οριακά στο 0,098% από 0,099%, το εξάμηνο μειώθηκε στο 0,048% από 0,049% , στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο -0 -0,013%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,060% από -0,059%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1029 δολ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ακτοπλοΐα: Προκλήσεις για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου – «Ανάσα» για τους επιβάτες η συγκράτηση των τιμών στους ναύλους
Το τελικό παραδοτέο θα περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός εργαλείου χρηματοδότησης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών του κλάδου σε δανειακά σχήματα
Επιβάτες σε πλοίο