Η πρώτη λίστα, στο πλαίσιο του “πακέτου Γιούνκερ”, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2014, περιοριζόταν σε έργα της βιομηχανίας ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε η κ. Πέτκοβα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή διεύρυνε τη “θεματολογία” και κατέστη δυνατή η υποβολή νέων προτάσεων, συμπλήρωσε η υπουργός.
Τον Ιανουάριο του 2015, το υπουργείο Ενέργειας πρότεινε έξι έργα φυσικού αερίου στα οποία δίνει προτεραιότητα η Βουλγαρία, για να περιληφθούν στη λίστα: τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας, την επέκταση της υπόγειας αποθηκευτικής εγκατάστασης στο Τσίρεν, τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος μεταφοράς, τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Τουρκίας καθώς και το αντίστοιχο έργο μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας.
Στην ανανεωμένη λίστα προστέθηκε, επίσης, και το έργο εκσυγχρονισμού των υποσταθμών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
“Ένα μεγάλο μέρος των έργων έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της χώρας” σημείωσε η κ. Πέτκοβα.
Συμπλήρωσε δε, πως με την επιτυχή υλοποίηση των έργων, η Βουλγαρία θα έχει σημαντικές προοπτικές στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής διαφοροποίησης.
Η ίδια ανέφερε ότι τα έξι ενεργειακά έργα για τον κλάδο του φυσικού αερίου απαιτούν επενδύσεις περίπου 764 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή των πέντε έργων της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίσει 646 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των έντεκα έργων έχουν συνολική αξία περίπου 1,41 δισ. ευρώ, είπε η κ. Πέτκοβα.
Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα έργα θα εγκριθούν και διευκρίνισε ότι τα έργα διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τις γειτονικές της χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία) εντάσσονται στη λίστα των 14 έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με προτεραιότητα κατασκευής.