Κόσμος

Ο Ερντογάν είναι μια μελισσούλα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η ισχυρή εκτελεστική προεδρία την οποία επιδιώκει δεν θα μοιάζει καθόλου με τις ασιατικές ή αφρικανικές δικτατορίες θα είναι "μία μέλισσα... που παίρνει κι από κάτι από κάθε λουλούδι" ώστε να φτιάξει ένα μέλι που είναι αποκλειστικά τουρκικό.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι υπονομεύει περιορισμούς στην εξουσία του όπως αυτούς που επιδιώκει να επιβάλει το δικαστικό σύστημα, είπε πως το σύστημα των ελέγχων και των ισορροπιών θα είναι πιο αποτελεσματικό κάτω από μια πλήρως εκτελεστική προεδρία. Όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια μορφή μπορούν να πάρουν αυτοί οι έλεγχοι.

Ο Ερντογάν υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2003 προτού γίνει πέρυσι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν κυρίως τελετουργικό ρόλο, όμως ο Ερντογάν έσπασε αυτή την παράδοση, εξακολουθώντας να ελέγχει στενά την καθημερινή πολιτική.

Ωστόσο επιδιώκει να αλλάξει το σύνταγμα για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες, κάτι που οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα ενισχύσει αυτό που ήδη λένε ότι είναι μια αυταρχική διακυβέρνηση.

Μιλώντας σε ένα συμπόσιο στην Άγκυρα, απευθύνθηκε καθαρά στους επικριτές του που τον κατηγορούν για μισαλλοδοξία, αλλά ακόμη και σε συμπαθούντες που φοβούνται ακόμη πως μία νέα συνταγματική τάξη θα διαβρώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες οι οποίες αμφισβητούνται ήδη.

“Αυτό το (προεδρικό) σύστημα δεν θα έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με τις δικτατορίες που αποκαλούνται προεδρίες στην Ασία και στην Αφρική”, είπε.


“Θα είναι αποκλειστικά της Τουρκίας, θα είναι όπως μία μέλισσα που φτιάχνει μέλι, μαζεύοντας κι από κάτι από κάθε λουλούδι και δίνοντάς μας μια γεύση ενός αληθινά διαφορετικού μελιού”.

Το κυβερνών κόμμα AKP, του οποίου ο Ερντογάν είναι ένας από τους ιδρυτές, έχει θέσει το θέμα στον πυρήνα του προεκλογικού του προγράμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Το AKP αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Όπως όμως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, οι ανησυχίες για το προτεινόμενο προεδρικό σύστημα μπορεί να στερήσουν το AKP από την ισχυρή πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει είτε σε δημοψήφισμα είτε στην υποστήριξη άλλων κομμάτων.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου σε Πάπα Λέοντα: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων»
Ο Πάπας Λέων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τόνισε ότι είναι «απαραίτητη η κατάπαυση πυρός στη Γάζα, το τίμημα πληρώνουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ'
Το Ισραήλ επιτρέπει για 48 ώρες περιορισμένη πρόσβαση των συριακών δυνάμεων στη Σουέιντα - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Βεδουίνων και Δρούζων
Τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας την Τετάρτη, αλλά συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι
Ένοπλοι και διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ντερά της Συρίας
Συνελήφθη στη Γερμανία Λίβυος για εγκλήματα πολέμου στη φυλακή Μιτίγκα - Ήταν μέλος ένοπλης ομάδας κατά τον εμφύλιο
Ο Χάλεντ Μοχάνετ Άλι αλ Χίσρι που συνελήφθη βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, μεταξύ 2015 - 2020 κατηγορείται για φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς σε βάρος κρατουμένων της φυλακής Μιτίνγκα, το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στη δυτική Λιβύη
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, Ολλανδία