«Η υπόθεσή μας, και εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος γι’ αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ), ακόμη και αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία», δήλωσε ο Κονστάνσιο, προσθέτοντας ότι τότε «μπορεί να υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ, σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος δεν πλήρωνε τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες, ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.
«Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει ξανά η ανάλυση της κατάστασης των τραπεζών, επειδή η έκθεση τους στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας θα υφίστατο περαιτέρω μείωση της αξίας της. Αλλά, η ανάλυση που έχει γίνει, δείχνει ότι, λόγω του ύψους της έκθεσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, μπορούν να αντέξουν μεγάλη μείωση της αξίας της», δήλωσε ο Κονστάνσιο και πρόσθεσε:
«Πρέπει να θυμηθούμε ότι το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί πολύ, λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε (σ.σ.: με το PSI), και εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ανάλυση πρέπει να γίνει ξανά, επειδή το ενδιαφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι φερέγγυες».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ