Κόσμος

Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική ενσωμάτωση η Κριμαία

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε εναντίον της συνθήκης αυτής, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της αύριο Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.

Τα μέλη της Δούμας σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου μετά την ψηφοφορία, στην οποία τη συνθήκη ενέκριναν 443 βουλευτές. Στη συνεδρίαση καταγράφηκε σχεδόν πλήρης απαρτία.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως ένα απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε: «ως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές».

Πρόσθεσε ότι «η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας».
Η απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία μετέτρεψε την αναμέτρηση της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό.

«Θα επιμείνουμε οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί οι συμπατριώτες μας να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρο για τον Πούτιν και πως θέλει να δείξει πως είναι παντοδύναμος

NATO: Η Ουκρανία η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη

Τελεσίγραφο του προέδρου Τουρτσίνοφ στην Κριμαία να απελευθερώσει τον αντιναύαρχο της Ουκρανίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον Φρίντριχ Μερτς - «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Ως «αναγκαίο κακό» αντιμετωπίστηκε ο νέος καγκελάριος από το κόμμα του - Η ταπεινωτική ήττα του στην πρώτη ψηφοφορία και σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο