Κόσμος

Άγκυρα: Το μαχητικό πετούσε στο διεθνή εναέριο χώρο – Βρέθηκαν τα συντρίμμια

Η Δαμασκός ήξερε οτι το RF4 ήταν τουρκικό, υποστηρίζει με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα χωρίς να επικαλούνται κάποια πηγή.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν τους δύο αγνοούμενους πιλότους και ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Συρία αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίζει “κοινές” επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του μαχητικού απο τις συριακές δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 “χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας”. Διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και “δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς. “Διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας”, συμπλήρωσε.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. “Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο”, επισήμανε.

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία κατά την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σήμερα πηγή της ισπανικής κυβέρνησης.

“Η κρίση στη Συρία βρισκόταν ήδη στην ατζέντα των θεμάτων της αυριανής Συνόδου, επομένως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι αυτό πριν από τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ την Τρίτη”, είπε η πηγή.

Την Τρίτη, θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Άγκυρας για διαβουλεύσεις.

“Η Τουρκία ζήτησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με το Άρθρο 4, όλοι οι σύμμαχοι μπορούν να ζητήσουν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κρίνουν εκείνοι ότι απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική τους ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους”, είπε η αξιωματούχος Οάνα Λουνγκέσκου.

“Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκλιθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου”.

 

Διαβάστε

Με ρωσικό BUK M2,κατέρριψαν οι Σύριοι το τουρκικό RF 4 -Βίντεο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρωσία περιμένει «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη – Το απόγευμα ο γ’ γύρος των συνομιλιών
«Κανείς δεν περιμένει έναν εύκολο δρόμο. Φυσικά, θα είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους - Ο Τραμπ έχει δώσει διορία 50 ημερών στη Ρωσία να συμφωνήσει σε εκεχειρία
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Αναταραχή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ετοιμάζει νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
Οι επικριτές του νόμου λένε πως η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει το έργο υπηρεσιών κατά της διαφθοράς ώστε να προστατεύσει αξιωματούχους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Ουκρανία κατά του Ζελένσκι για νομοσχέδιο που περιορίζει την αυτονομία των αρχών κατά της διαφθοράς: «Καλώς ήρθατε στη Ρωσία»
Πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
1