Κόσμος

Πέθανε ο συγγραφέας και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Άαρον Άπελφελντ

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Άαρον Άπελφελντ, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ισραηλινούς συγγραφείς και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, έργα του οποίου αναφέρονταν στους Εβραίους της Ευρώπης, τη ζωή που έχασαν και τη ζωή του αναζήτησαν στο Ισραήλ.

Γεννημένος στην Ρουμανία, ο Άπελφελντ έγραφε στα εβραϊκά και το έργο του περιλαμβάνει περσσότερα από 40 βιβλία, ενώ είναι ένας από τους περισσότερο μεταφρασμένους συγγραφείς του Ισραήλ.

Ήταν νεαρό αγόρι όταν η μητέρα του δολοφονήθηκε από τους Ναζί. Μαζί με τον πατέρα του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των ρουμανικών δυνάμεων, συμμάχων της Γερμανίας. Σε ηλικία δέκα ετών τότε, κατάφερε να δραπετεύσει και παρέμεινε τρία χρόνια κρυμμένος στα δάση της Ουκρανίας.

“Επιβίωσα στους αγρούς και στα δάση. Εργάστηκα ως βοσκός και φρόντιζα πληγωμένα άλογα”, δήλωσε στην New York Times το 1986.

“Συνυπήρξα με περιθωριακούς ανθρώπους στη διάρκεια του πολέμου: πόρνες, αλογοκλέφτες, μάγισσες, μάντεις. Εκείνοι μου χάρισαν την πραγματική μου μόρφωση”.

Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στο Ισραήλ γνωρίζοντας ήδη εβραϊκά και στα 28 του ανακάλυψε ότι ο πατέρας του είχε επιζήσει και επανασυνδέθηκαν στο Ισραήλ.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν εξέφρασε μέσω Twitter την θλίψη του “για τον χαμό του αγαπημένου μας συγγραφέα”.

Ο Άμος Οζ, ένας από τους πιο προβεβλημένους συγγραφείς του Ισραήλ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ότι ο Άπελφελντ απέφευγε να χρησιμοποιήσει σκληρές περιγραφές του Ολοκαυτώματος και αντίθετα επέλεξε να περιγράφει τον αντίκτυπο που είχε αυτό στις ζωές των πραταγωνιστών του.

“Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να περιγράψει τη φρίκη, το είχε πει κι αυτό. Είναι πάνω από την δυνατότητα της ανθρώπινης γλώσσας η έκφρασή της (φρίκης). Θα πρέπει να την προσεγγίσεις έμμεσα, στις μύτες των δακτύλων, από μακριά”, είπε ο Οζ, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Άπελφελντ σε κιμπούτς.

Ο εβραϊκής καταγωγής αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ περιέγραψε κάποτε τον Άπελφεντ ως έναν “περιπλανώμενο συγγραφέα περιπλανώμενου έργου, ο οποίος έκανε μοναδικά δικό του το θέμα του εκτοπισμού και του αποπροσανατολισμού”.

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα: “Καπνός”, “Ιστορία μιας ζωής”, “Μπαντενχάιμ 1939” και “Ξαφνικός Έρωτας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του