Κόσμος

Ζάεφ: Λύση για την ονομασία ακόμα και μέσα στον Μάρτιο

- Να μπει σύντομα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα, ευχήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο "Balkan Insight" - Μάλιστα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση ακόμα και μέσα στον Μάρτιο - Αποκλείει τη συνταγματική αναθεώρηση - Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά

Την ευχή να μπει γρήγορα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος Μαρτίου, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “Balkan Insight”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν θα μας βοηθήσουν οι καθυστερήσεις, διότι υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που δεν θέλουν να βρεθεί λύση”.

«Θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τσίπρας και Κοτζιάς

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή – δηλαδή ότι μια λύση είνα εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Η αναθεώρηση του συντάγματος

Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα, τα οποία θα κάνουν αδύνατη την εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια «παράκαμψη», χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία.

Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση», καταλήγει στη συνέντευξή του στον ιστότοπο.

Πηγή: Balkan Insight

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2