Κόσμος

Ντιμιτρόφ σε Κοτζιά: “Είσαι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά καλός οικοδεσπότης”

Ένα ακόμα σχήμα μορφοποιημένης συνεργασίας με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποκτά περιοδικότητα και δυναμική και η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο ενός γόνιμου διαλόγου στην ΕΕ. Τι είχε να πει ο Ντιμιτρόφ.

Η 2η Υπουργική Συνάντηση, “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus”, άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Σούνιο σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο. «Η όποια αναφορά στο μέλλον τους, από μέρους των βαλκανικών κρατών που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι ταυτόσημη με την όποια αναφορά στην ιδέα της Ευρώπης». Αυτό τόνισε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, από το βήμα της Συνάντησης.

Όπως τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη είναι το πώς θα γίνουν Ευρωπαίοι και πως θα πείσουν την ΕΕ ότι είναι αντάξια να αποτελούν τμήμα αυτής της διευρυμένης Ευρώπης.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ άρχισε την πορεία της ως πρόγραμμα συμφιλίωσης, κάτι που θα πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός της πΓΔΜ τόνισε ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες της περιοχής να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να προσπαθούν.

«Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά είσαι καλός οικοδεσπότης», τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ντιμιτρόφ απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ντιμιτρόφ

Τι είπε ο Ντιμιτρόφ για τα Βαλκάνια

Απευθυνόμενος στις χώρες των Βαλκανίων που μετέχουν στην ΕΕ, ο ίδιος τόνισε πως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προσβλέπουν σε αυτές ως συμμάχους, καθώς ήδη διαθέτουν μία φωνή για να βάζουν στο προσκήνιο τα ζητήματα, και όσο συζητούν τίθενται στο προσκήνιο τα ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό και όχι σποραδικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κάλεσε τις χώρες των Βαλκανίων να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ισχυρή διακυβέρνηση, επεσήμανε την αποφασιστική θέση της περιοχής για το περιβάλλον της Ευρώπης και απέστειλε το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για στερέωση της ίδιας της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχουν στέρεα Βαλκάνια.

Η περιοχή μας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να αναφερθεί στα ζητήματα των Βαλκανίων πώς θα μπορεί να μιλήσει για το Ιράν, αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη 2η Υπουργική Συνάντηση “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus” που πραγματοποιείται στο Σούνιο, είναι υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το ζήτημα είναι πώς αυτή η διαδικασία θα είναι αμοιβαίως επωφελής», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και, αναφερόμενος στην παρούσα συνάντηση, είπε ότι «επιτέλους έχουμε κάποιον που εκφράζει τη γειτονιά, πρέπει κανείς να βασίζεται στους γείτονές του».

Για την… μεγάλη ΕΕ

Εστιάζοντας στη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε πως πρέπει να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και διευκρίνισε: «Για μας είναι ένα μέσο για να μεταμορφωθούμε εμείς οι ίδιοι, να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά επίσης είναι και μια δυνατότητα να επεκτείνει η ΕΕ τη σφαίρα επιρροής της σε μια γειτονιά, η οποία είχε παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν».

Στο σημείο αυτό ο Αλβανός ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης που συμφωνήθηκε 15 χρόνια πριν, τονίζοντας πως «ακόμα απολαμβάνουμε τους καρπούς της, όπως η απελευθέρωση της βίζας, κοινοτικά προγράμματα κ.ά.».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα πραγματικό σημάδι για την ΕΕ, να σκεφτεί πιο στρατηγικά το θέμα αυτής της παραμελημένης γειτονιάς των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επικείμενη Διάσκεψη της Σόφιας, προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση, που πρέπει να συζητηθούν στη Σόφια και αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».

Επιχειρηματολογώντας στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μπουσάτι ανέδειξε τη συμβολή της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και τη σημασία των έργων υποδομής στρατηγικής στην περιοχή αυτή για το σύνολο της ΕΕ, όπως τον γαλάζιο διάδρομο Ιονίου-Αδριατικής και τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τη Σερβία με την Αλβανία μέσω του Κοσόβου.

Καταληκτικά, ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε πως πέραν της ευθυγράμμισης με τις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και οι ευρωπαϊκές αξίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες