Κόσμος

Μισόλογα από το Μπρουνέι μετά τον σάλο για τον θάνατο δια λιθοβολισμού των ομοφυλόφιλων

Αντιμέτωπο με τη διεθνή κατακραυγή βρίσκεται το Μπρουνέι μετά την απόφαση του Σουλτάνου για την εφαρμογή της σαρίας.

Με μισόλογα επιχειρεί να «απολογηθεί» το Μπρουνέι, μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση του Σουλτάνου για επιβολή της σαρίας, του θρησκευτικού νόμου που προβλέπει ακόμη και θάνατο δια λιθοβολισμού των «ενόχων» για ομοφυλοφιλική σχέση ή για μοιχεία.

Στην απόφαση αντέδρασαν από κράτη -όπως η Γαλλία– μέχρι και εταιρείες που επιβάλλουν εμπάργκο στη χώρα. Στον «χορό» μπήκε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έστειλε επιστολή την 1η Απριλίου στην αποστολή του Μπρουνέι στη Γενεύη, με την οποία την προειδοποιούσε ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αντιβαίνει στα διεθνή δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία το Μπρουνέι επικύρωσε το 2006.

Μετά τις αντιδράσεις, το Μπρουνέι δια του υπουργείου Εξωτερικών, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, ανακοινώνοντας πως η εφαρμογή της σαρία έχει στόχο κυρίως την πρόληψη και όχι την τιμωρία. «Στόχος της είναι να εκπαιδεύει, να αποτρέπει, να αναμορφώνει και να ανατρέφει και όχι να τιμωρεί», αναφέρει η απάντηση που εστάλη στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού εξωτερικών του Μπρουνέι, η σαρία δεν ποινικοποιεί μία ομάδα ανθρώπων βάσει της θρησκείας της ή των σεξουαλικών της προτιμήσεων. Η ποινικοποίηση «της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας έχει στόχο να διαφυλάξει τον ιερό χαρακτήρα της οικογένειας και του γάμου των μουσουλμάνων, και κυρίως των γυναικών», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, Έριγουαν Γιόσοφ.

Κι αμέσως έβαλε «το κερασάκι στην τούρτα»: Για να πείσει ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται με φειδώ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι «διευκρινίζει» πως για να επιβληθεί η ανώτατη ποινή του ακρωτηριασμού ή του θανάτου «θα πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες τουλάχιστον “δύο άνδρες υψηλού ηθικού φρονήματος και ευσέβειας”»!

Παραβλέποντας το γεγονός πως οι μάρτυρες θα πρέπει να είναι μόνο άνδρες, παραμένει άγνωστο -πλην όμως από προβληματικό έως απαράδεκτο με βάση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επικαλείται και ο ΟΗΕ- πώς το Μπρουνέι ή η σαρία προσδιορίζουν το «υψηλού ηθικού φρονήματος».

Φωτο αρχείου: REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2