Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγροπόντε και τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, με θέμα την αλλαγή του γεωπολιτικού τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Στο συνέδριο του Economist συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, αναλυτές, διπλωμάτες και εκπρόσωποι ενεργειακών και επενδυτικών εταιρειών.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκτά κρίσιμο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη και ο τομέας της ενέργειας συνιστά τον παράγοντα – κλειδί, λειτουργώντας ως καταλύτης που δημιουργεί δυναμική για στενότερη συνεργασία στην περιοχή. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το «φιλόδοξο project» του EastMed για τη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ είπε πως καμία χώρα δεν εξαιρείται από τις τριμερείς και άλλες συνεργασίες στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, έχοντας αυτοαποκλειστεί, διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σημείωσε ότι όλες οι χώρες τη περιοχής έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους τις ΑΟΖ τους, εκτός της Τουρκίας, που έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της.

«Το δόγμα της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, έχει μετατραπεί σε μηδενικούς γείτονες χωρίς προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να στέλνουν τα σωστά μηνύματα και να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία Μενέντεζ-Ρούμπιο για την ανατολική Μεσόγειο και ευχήθηκε η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα και να διορθώσει την πολιτική της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το e-mail Σημανδράκου «καίει» Μητσοτάκη και Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Οι μάσκες έπεσαν»
Ο Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας στο θέμα αυτό τόνισε ότι: «Αυτές οι επιστολές αποδεικνύουν ότι γνώριζε πλήρως το πάρτι διαφθοράς που συνέβαινε σε έναν Οργανισμό, που μοιράζει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι «ζυγίζει» η κυβέρνηση για Βορίδη και Αυγενάκη – Το e-mail Σημανδράκου και η δεύτερη δικογραφία
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο e-mail του ενημερώνει για το περιεχόμενο των δύο επιστολών που είχε στείλει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, στον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού
Το Μέγαρο Μαξίμου 12
Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντικό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Πως επηρεάζει την πρόθεση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 15 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας - Εννιακομματική η βουλή σε περίπτωση εκλογών
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 48
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι διάλογοι με «γαλλικά» και αναφορές σε Κέλλα και Βορίδη – «Του λέω ρε ό,τι έχεις βγάλτο στον αέρα να πάει να γ@μ@θ@@»
Στους διαλόγους που δημοσιοποιούνται σήμερα (02/07/25) πρωταγωνιστές της υπόθεσης κάνουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάκης Βορίδης
Εργασίες συγκομιδής ελαιοκάρπου. Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 . (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 47