Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Μαρόκο: “Ανέβηκαν” στους 16 οι νεκροί από το ναυάγιο πλοίου μεταναστών

μεταναστευτικό
Φωτογραφία Αρχείου

Συνολικά 16 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μετά το ναυάγιο το Σάββατο ενός πλοιαρίου που μετέφερε περίπου 50 νεαρούς μετανάστες από το Μαρόκο στα ανοικτά της Καζαμπλάνκας, σύμφωνα με πληροφορίες από τους διασώστες και τις οικογένειες των νεαρών.

Τα πρώτα πτώματα περισυνελέγησαν ή ξεβράστηκαν στην ακτή από τα κύματα το Σάββατο και οι έρευνες συνεχίζονται από τότε. Μερικές οικογένειες των μεταναστών, οι οποίοι κατάγονταν όλοι από μια επαρχιακή περιοχή κοντά στο Μαρακές, έφτασαν στην ακτή με την ελπίδα να τους ξαναδούν ζωντανούς.

Χθες Τετάρτη ένα μικρό πλήθος περίμενε επίσης κοντά στην παραλία της Νάχλα, βόρεια της Καζαμπλάνκας.

«Το πρόβλημα είναι η φτώχεια και η ανεργία, δεν υπάρχουν δρόμοι, σχολεία, δουλειά στην περιοχή μας», δήλωσε η Αμίνα, μια 4οχρονη που πήγε να ψάξει τον 23χρονο ανιψιό της που αγνοείται από το Σάββατο.

Τρεις μετανάστες που διασώθηκαν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο το Σάββατο και έκτοτε έχουν επιστρέψει σπίτι τους. Στο πλοιάριο επέβαιναν 56 άνθρωποι, όλοι τους νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

15.000 αφίξεις στην Ισπανία από τον Ιανουάριο

Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 15.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία διά θαλάσσης, αριθμός μειωμένος κατά 45% σε σχέση με τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018. Συχνά αποπλέουν από το βόρειο Μαρόκο (στη Μεσόγειο) που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη νότια Ισπανία. Κάποιες, σπάνιες, φορές, όμως προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με αφετηρία την Καζαμπλάνκα, που απέχει περισσότερα από 350 χιλιόμετρα από τα ισπανικά παράλια.

Η ΕΕ είχε προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ το 2018 για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το Μαρόκο, το οποίο έχει αναχθεί σε σημαντική οδό μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου η Ισπανία προσέφερε τον Αύγουστο στο Μαρόκο 32 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ελέγξει την παράτυπη μετανάστευση, τα οποία προστέθηκαν τα 26 εκ. ευρώ που του είχε δώσει τον Ιούλιο «για την παράδοση οχημάτων στο μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών».

Οι υποψήφιοι μετανάστες προέρχονται συνήθως από τη δυτική Αφρική, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός των νεαρών Μαροκινών που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπου η ανεργία είναι στα ύψη και κυριαρχούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις