Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Δύσκολες αποφάσεις για τον τουρισμό – Πώς θα προχωρήσει το σχέδιο άρσης των μέτρων

Δύσκολες αποφάσεις για τον τουρισμό – Πώς θα προχωρήσει το σχέδιο άρσης των μέτρων

Ο τουρισμός αποδεικνύεται σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την εστίαση. Τι περιμένει η Ελλάδα από την Κομισιόν.

Με ιδιαίτερη προσοχή και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις παρακολουθεί η Αθήνα την ευρωπαϊκή διελκυστίνδα για τον τουρισμό. Όπως είναι λογικό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει μόνη της απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πανδημία, καθώς αναμένει τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν και κυρίως την απελευθέρωση των αερομεταφορών. Όμως, την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένη όχι απλώς να έχει έτοιμο το δικό της σχέδιο, αλλά ακόμη και να παρακάμψει τις Βρυξέλλες εάν κι εφόσον αυτό χρειαστεί και παρά την πίεση που ασκεί η Αθήνα προς την πλευρά της Κομισιόν για γρήγορες και καθαρές αποφάσεις.

Click4more Μητσοτάκης: «Η χαλάρωση του lockdown δεν θα γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων»

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό – το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον κλάδο της εστίασης – θα γίνει σύντομα και σίγουρα μετά τις αυριανές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ.: πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα). Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να υπάρξουν τελικώς κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταφορές και τα πρωτόκολλα από την Κομισιόν, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Χώρες π.χ. όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν για οικονομικούς λόγους τον εσωτερικό τουρισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ασφαλώς την Ελλάδα και θα την αφήσει μόνο με τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι επιπλέον ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, άρα τα έσοδα και πάλι θα είναι μικρότερα. Ζητήματα υπάρχουν και με τις αερομεταφορές, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν πληρότητα στα αεροπλάνα τους προκειμένου να πετάξουν.

Τουρισμός: Αυτή είναι η πρόταση της Αθήνας

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη διενέργεια τεστ στη χώρα αναχώρησης για όσους ταξιδέψουν, ούτως ώστε και η πληρότητα των αεροσκαφών να εξασφαλίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά και ότι οι ταξιδιώτες θα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα όταν φτάσουν στην Ελλάδα. Επίσης, φαίνεται ότι προχωρούν ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Κομισιόν οι διμερείς συμφωνίες για την ασφαλή υποδοχή τουριστών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αυστρία και η Κύπρος, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες στο κάδρο.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση αναμένουν έως την Πέμπτη τα πρώτα κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα – αυτά που αφορούν, δηλαδή, στις πρώτες μέρες μετά την άρση της καραντίνας. Τα δεδομένα αυτά θ’ αποτελέσουν οδηγό για τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από την ερχόμενη Δευτέρα θ’ ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια και οι εκκλησίες, ενώ θα επιτραπεί η κίνηση από νομό σε νομό κι ενδεχομένως η μετακίνηση σε μεγάλα νησιά που έχουν επαρκείς υγειονομικές υποδομές (π.χ. Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα).

Ο αρχικός σχεδιασμός δεν αλλάζει

Η εικόνα πάντως που υπάρχει έως αυτή της στιγμή, όπως τη μετέφερε στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι δεν αλλάζει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό. Τίποτε, δηλαδή, δεν θα έρθει νωρίτερα ούτε θα πάει αργότερα, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις και τυχόν αυστηροποίηση μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο προκειμένου ν’ αντιμετωπίζονται εστίες της πανδημίας και όχι οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

Τούτων δοθέντων, η εικόνα που επικράτησε στις πλατείες τις προηγούμενες ημέρες και χθες στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αριστείδου προβλημάτισαν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Υμηττό ήταν σαφές: «Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε και υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο κ. Μητσοτάκης, ειδικά για τις πλατείες, έστειλε, ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και πολιτικό χρώμα: «Δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ούτε κάνουμε κάποιου είδους αντίσταση με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις