Οικονομία

Μαζικό ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων – Που «σκαλώνουν» οι άδειες

Στην «ουρά» βρίσκονται ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή αντισηπτικών ανθρώπινης χρήσης. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν κάνει αίτηση στον ΕΟΦ και προσδοκούν να λάβουν το «πράσινο φως», για έναρξη της παραγωγικής διαδικασία το συντομότερο δυνατό, καθώς ενόψει και της σχολικής σεζόν, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης. Τροχοπέδη στα επενδυτικά τους σχέδια στέκεται το χωροταξικό.

Το ενδιαφέρον προέρχεται, ως επί το πλείστον από τη χημική βιομηχανία κι αφορά τόσο εταιρείες που παράγουν σαπούνια, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα, όσο και εταιρείες με δραστηριότητα στην παραγωγή αρωματικών και απορρυπαντικών γενικότερης χρήσης. Αίτημά τους αποτελεί η άμεση επίλυση των εμποδίων που βάζει το χωροταξικό στις επενδυτικές τους προθέσεις, καθώς το θέμα θα έπρεπε να έχει ήδη βρει τη λύση του. 

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Πάνος Σκαρλάτος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών: «Λόγω του χωροταξικού, εταιρείες που είναι καθ’ όλα έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή τους, αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα για να τους δοθεί η άδεια.  Ελπίζουμε ότι τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επιλύσουν άμεσα το θέμα, αν κι έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει. Η διάταξη υπάρχει, οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να μπουν οι υπογραφές».  

Λόγω του χωροταξικού, υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί, γι’ αυτό ακόμα και βιομηχανίες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αδυνατούν να λάβουν άδειες για να λειτουργήσουν μια νέα γραμμή παραγωγής, που – στην προκειμένη περίπτωση – θα εξειδικεύεται σε ανθρώπινα απολυμαντικά.

Από την άλλη πλευρά, προβλήματα που αντιμετωπίσανε οι εταιρείες τις πρώτες ημέρες της υγειονομικής κρίσης – όπως ήταν η έλλειψη οινοπνεύματος ή η έλλειψη πλαστικών μπουκαλιών  – δεν πρόκειται να υπάρξουν τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Σκαρλάτος, τονίζει, ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών που είχαν περιοριστεί αρχικά, τώρα έχουν αποκατασταθεί, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν προβλήματα επάρκειας, ενώ και οι τιμές έχουν εξορθολογιστεί.

Στην λίστα με αίτημα την παραγωγή αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, περιλαμβάνονται εταιρείες όπως Fresh Line, Cosmetica Σακελλαρίου, Ζυλιέτ Αρμάντ, InterMed κι άλλες, ενώ οι εταιρείες Παπουτσάνης και Γρ. Σαράντης που εξειδικεύονται σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής ήταν από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Ιταλό ομόλογό του, Adolfo Urso, για την ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανική πολιτική, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καινοτομία
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Άλμα στους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street μετά τη συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για αναστολή δασμών
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη έως την Τετάρτη
The Wall Street entrance