Κόσμος

Ινδονησία: 14 τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία

Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε καθολική εκκλησία στην πόλη Μακασάρ στο νησί Σουλαουέζι στην Ινδονησία.

Οι αρχές στην Ινδονησία θεωρούν πως πραγματοποιήθηκε από δυο δράστες ενώ η επίθεση έγινε την ώρα που ο κόσμος ήταν μέσα στην εκκλησία και ευτυχώς καθώς θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Νωρίτερα, η τοπική αστυνομία είχε πει ότι ο βομβιστής έδρασε μόνος του.

Οι αρχές ερευνούν από ποια ριζοσπαστικά δίκτυα προήλθαν οι βομβιστές και εάν η επίθεση συνδέεται με τις πρόσφατες συλλήψεις φερόμενων ως μαχητών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας Άργκο Γιουγουόνο.

Ο πατέρας Γουιλέμους Τούλακ, ιερέας στον ναό, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας ότι ο ύποπτος ως βομβιστής προσπάθησε να εισέλθει στον ναό με μοτοσικλέτα αλλά τον σταμάτησε φρουρός ασφαλείας.

Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε ποιος μπορεί να ευθύνεται για την προφανή επίθεση ενώ δεν υπήρχε άμεση ανάληψη ευθύνης.

Η αστυνομία κατηγόρησε την τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος Τζεμάα Ανσουράτ Ντάουλα (JAD) για επιθέσεις αυτοκτονίας το 2018 εναντίον εκκλησιών και ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Σουραμπάγια, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους.

Ο Μπόι Ράφλι Αμάρ, επικεφαλής της εθνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, χαρακτήρισε τη σημερινή επίθεση τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Ντάνι Πομάντο, δήμαρχος του Μακασάρ, της μεγαλύτερης πόλης στο Σουλαουέζι, δήλωσε ότι η σημερινή έκρηξη θα μπορούσε να είχε προκαλέσει περισσότερα θύματα εάν είχε συμβεί στην κεντρική πύλη του ναού και όχι σε πλαϊνή είσοδο.

Το Μακασάρ, η μεγαλύτερη πόλη στο Σουλαουέζι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της θρησκευτικής σύνθεσης της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι ενώ υπάρχουν μια σημαντική μειονότητα χριστιανών και πιστοί άλλων θρησκειών.

«Όποιο κι αν ήταν το κίνητρο, αυτή η ενέργεια δεν δικαιολογείται από καμία θρησκεία γιατί δεν κάνει κακό μόνο σε έναν άνθρωπο αλλά και σε άλλους», δήλωσε ο Γιακούτ Τσολίλ Κοουμάς, υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων της Ινδονησίας σε ανακοίνωση.

Ο Γκομάρ Γκουλτόμ, επικεφαλής του Ινδονησιακού Συμβουλίου Εκκλησιών, χαρακτήρισε την επίθεση «άγριο περιστατικό» καθώς οι καθολικοί χριστιανοί εορτάζουν την Κυριακή των Βαΐων και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να εμπιστεύονται τις αρχές.

Η πλέον αιματηρή επίθεση ισλαμιστών μαχητών στην Ινδονησία έγινε στο τουριστικό νησί του Μπαλί το 2002, όταν οι βομβιστές σκότωσαν 202 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ξένοι τουρίστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011