Κόσμος

Σύνοδος ΕΕ: Ικανοποίηση στην Αθήνα από το κείμενο συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς όπως είπε «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο κείμενο συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί αναφορές που επιθυμούσε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. Ενδεικτικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει αναφορά σε τελωνειακή ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη (η Άγκυρα δεν δέχεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία), θα χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και θα προειδοποιεί ότι «πρέπι να είναι διαρκής», θα καταδικάζει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους και θα επαναλαμβάνει την απόλυτη δέσμευση της ΕΕ σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι εν λόγω αναφορές αναμένεται να είναι οι εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους».

«Το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021»

«Τελωνειακή Ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη».

«Το Συμβούλιο παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ».

Ικανοποίηση και στην Άγκυρα

Στην Τουρκία αν και αναμένουν τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των 27, επικρατεί ικανοποίηση λόγω του νέου πακέτου ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να διοχετευτούν προς την Άγκυρα για το προσφυγικό.

Click4more: Μητσοτάκης: «Ξέκοψε» κάθε συζήτηση για λύση στο Κυπριακό «α λα τούρκα»

Η στάση της Γερμανίας εκτιμούν ότι εκφράζει τις θέσεις της Τουρκίας τόσο στο προσφυγικό όσο και στο λιβυκό, γεγονός που ικανοποιεί τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης. Αντίθετα η Αυστρία και ο Σεμπάστιαν Κουρτς ενοχλεί την Άγκυρα καθώς έθεσε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αρκετές τουρκικές ιστοσελίδες στρέφουν τα βέλη τους κατά του Αυστριακού Καγκελάριου.

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι συνομίλησαν για το θέμα της Συρίας αλλά και της προμήθειας εμβολίων και δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της Λιβύης.

Πηγή: ΣΚΑΪ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη Γερμανία το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ευρώπη – Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Γαλλία και Ισπανία
Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τα σχολεία έκλεισαν χθες νωρίτερα, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η επιλογή του “hitzefrei”, της σχολικής αργίας λόγω της υπερβολικής ζέστης που θεσπίστηκε τον 19ο αιώνα
Στα ποτάμια στο Κόσοβο
Ιράν: Επιμένει ο Αραγτσί για την πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό – «Ο αμερικανικός βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρή ζημιά»
Άγνωστη παραμένει η ζημιά που υπέστησαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις - «Προχωράμε σε αξιολόγηση και η σχετική έκθεση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση»
Αμπάς Αραγτσί
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα αμερικανικά αποθέματα
Ειδικός προβλέπει πως το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών αλλά και στην απώλεια περισσότερων εδαφών
Βομβαρδισμένο κτίριο