Ελλάδα

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών: Ένα διαμάντι στην καρδιά της πόλης – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Η Αθήνα κρύβει στα σπλάχνα της μικρούς και μεγάλους θησαυρούς, μουσεία διαμάντια άγνωστα ακόμα και στους κατοίκους της. 

Ένα από αυτά είναι το μουσείο που φέρει το όνομά της και ήταν ένα μουσείο που ονειρεύτηκε ο πολιτικός Λάμπρος Ευταξίας και το ίδρυσε το 1973 και κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες το μακρινό πλέον 1980.

Το Μουσείο που δείχνει την ιστορία της πρωτεύουσας

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών δείχνει πως η πόλη αυτή εξελίχθηκε όχι από τα αρχαία χρόνια αλλά στα νεότερα χρόνια. Δυο από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης στεγάζουν αυτό το μοναδικό μουσείο που παρόμοιό του έχουν πόλεις όπως το Παρίσι. Βρίσκεται επί της οδού Παπαρρηγοπούλου στον αριθμό 5 και 7, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Δηλαδή στην καρδιά της πόλης. 

Στον αριθμό 7, έμειναν για πρώτη φορά ο Όθωνας και η Αμαλία και χτίστηκε το 1833 από τον Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη Βούρο. Ένα διώροφο κτήριο με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της κλασικιστικής αθηναϊκής κατασκευής. Οι Αθηναίοι δεν αποκαλούν τυχαία το συγκεκριμένο κτίριο της οδού Παπαρρηγοπούλου 7, «Παλαιό Παλάτι». Ο ένας από τους δυο ορόφους είναι όλος αφιερωμένος στο βασιλικό ζεύγος.

mouseiopolhs

Το κτίριο του αριθμού 5

Εικοσιέξι χρόνια αργότερα ο Σταμάτης Δεκόζης Βούρος δίπλα στο αρχοντικό του έχτισε άλλο ένα για τον γιο του τον  Κωνσταντίνο. Μπαίνοντας μέσα κανείς διαπιστώνει ότι μπαίνει σε μια άλλη εποχή, δυο αιώνες πίσω. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα δύο αυτά κτίρια ενώνονται με μια εσωτερική γέφυρα.

mouseio

Τι κρύβουν τα κτίρια αυτά στα σπλάχνα τους

Όλες οι συλλογές του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες και χαρακτικά γλυπτά που συγκέντρωσε ο ιδρυτής του Μουσείου, Λάμπρος Ευταξίας, βρίσκονται στο ισόγειο.

Όλα αυτά τα έργα «διηγούνται» την ιστορία της πόλης των Αθηνών από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών διαθέτει και Βιβλιοθήκη με σπάνια αντίτυπα και φιλοξενεί στις Συλλογές του περίπου 40.000 αντικείμενα από την ελληνική αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα: αρχαία αντικείμενα, βιβλία και μουσικά κείμενα, βυζαντινά, μεταβυζαντινά και εκκλησιαστικά κειμήλια, γλυπτά, γραμματόσημα, έγγραφα, χειρόγραφα, κρυστάλλους, πορσελάνες και κεραμικά, μέσα εγγραφής ήχου, μικροαντικείμενα, ενθυμήματα, μουσικά όργανα, νομίσματα, έπιπλα, πίνακες και χαρακτικά έργα, σκεύη καθημερινής χρήσης, είδη υφαντικής και κεντητικής, ενδύματα και χαλιά, φωτογραφίες και φωτογραφικό αρχείο.

Ï Õöõðïõñãüò ÅèíéêÞò ¶ìõíáò ÁëêéâéÜäçò ÓôåöáíÞò, ôçí ÐÝìðôç 15 Ïêôùâñßïõ 2020, åãêáéíßáóå ôçí Ýêèåóç æùãñáöéêÞò êáé áñ÷åéáêïý õëéêïý ìå èÝìá ôïõò Åýæùíåò êáé ôçí éóôïñßá ôïõò, óôï Ìïõóåßï ôçò Ðüëåùò ôùí Áèçíþí – ºäñõìá Âïýñïõ-Åõôáîßá.

 

Ç Ýêèåóç äéïñãáíþíåôáé ìå ðñùôïâïõëßá ôçò Ëßæáò ÐåíèåñïõäÜêç, Ðñüåäñï ôïõ Ïìßëïõ ÁÌÊÅ «ÖÅÑÌÅËÇ» êáé áðïôåëåß öüñï ôéìÞò óôçí ðñïóöïñÜ ôïõ çñùéêïý ÔÜãìáôïò ôùí Åõæþíùí ôçò ÐñïåäñéêÞò ÖñïõñÜò. ÅîÞíôá ôÝóóåñéò ¸ëëçíåò åéêáóôéêïß åêèÝôïõí ôéò äçìéïõñãßåò ôïõò, áíôëþíôáò Ýìðíåõóç áðü ôï éóôïñéêü ÔÜãìá ôùí Åõæþíùí, ôçí éóôïñßá êáé ôç óôïëÞ ôïõò.

Ο Κήπος που έχει και τον φοίνικα που είχε φυτέψει η Αμαλία

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών έχει και κήπο με σπάνιους θησαυρούς. 

Αυτός άλλωστε ήταν και ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Περιδιαβαίνοντας τον κήπο θα δει τον φοίνικα που είχε φυτέψει η Αμαλία.

Μπορεί επίσης να ζήσει στιγμές χαλάρωσης αφού στο Μπιστρό του μοσείου θα απολαύσει ένα ρόφημα ή και να γευματίσει και παράλληλα στις βιβλιοθήκες του αιθρίου να διαβάσει κάποιο βιβλίο ή και μόνο να ακούσει μουσική.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλα ευρωπαϊκά και είναι ένα διαμάντι που περιμένει να το ανακαλύψουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες.

Που, πώς και πότε 

Το μουσείο της Πόλεως των Αθηνών βρίσκεται στην οδό Παπαρρηγοπούλου 5-7 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τηλ: 2103231387

Ώρες και μέρες λειτουργίας: 

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 09:00-16:00

Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 – 15:00

Τρίτη: Κλειστά

Η είσοδος είναι πέντε (5) ευρώ και υπάρχει μειωμένη τιμή εισόδου τρία (3) ευρώ για μαθητές, φοιτητές, προσκόπους, άτομα τρίτης ηλικίας και ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πως πηγαίνω με τα ΜΜΜ

Με το Μετρό: Γραμμή 2 και στάση Πανεπιστήμιο

www.athenscitymuseum.gr 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σχέδια για νέα έξοδο της Αττικής Οδού στη Μεταμόρφωση για αποσυμφόρηση του κόμβου
Στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, τα οχήματα που κινούνται στον κλειστό αυτοκινητόδρομο προς Ελευσίνα και όταν επιθυμούν να κατευθυνθούν προς Λαμία ή Πειραιά χρησιμοποιούν μία κοινή έξοδο, γεγονός που δημιουργεί έντονη συμφόρηση, ειδικά σε ώρες αιχμής.
Μποτιλιάρισμα 3