Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Δεν προλαβαίνει ν’ αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ – Νοσηλείες και ανεμβολίαστοι έφεραν τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Δεν προλαβαίνει ν’ αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ – Νοσηλείες και ανεμβολίαστοι έφεραν τα νέα μέτρα

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Και σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους ανεμβολίαστους είναι αμείλικτοί. Και δείχνουν γιατί φτάσαμε στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες (02.11.2021).

Η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα. Σε πολλά νοσοκομεία, τα κρεβάτια σε ΜΕΘ δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν. Ο δεύτερος κύριος παράγοντας είναι πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες παραμένουν πολλοί και κινδυνεύουν περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 τις τελευταίες 15 ημέρες έφερε κορεσμό στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών καταλαμβάνεται από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Και είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες που βρίσκονται στον «πυρήνα» των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είτε για να πάνε στη δουλειά τους είτε σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα χρειάζονται rapid test. Οι εργαζόμενοι δυο φορές την εβδομάδα, δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση και νοσηλεία σε ΜΕΘ και παρουσίασε επίσημα στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ αφορά σε ανεμβολίαστους.

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ενδεικτική της επιβάρυνσης από πολίτες που δεν έχουν τολμήσει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19. Αυτή τη στιγμή, κατειλημμένο είναι στο σύνολο της επικράτειας το 82,36% των κλινών ΜΕΘ Covid και το 47,9% των απλών κλινών νοσηλείας.

Η εικόνα στα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών είναι επαναλαμβανόμενη και ιδιαίτερα ανησυχητική: τα κρεβάτια ΜΕΘ καταλαμβάνονται αμέσως μόλις αδειάσουν κυρίως από ανεμβολίαστους ασθενείς, αλλά και από ηλικιωμένους, ή άτομα με υποκείμενο νόσημα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ανοσίας.

Δείτε ενδεικτικά τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις νοσηλείες Covid-19 των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας:

Για τον λόγο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ανοσία των εμβολιασμένων πολιτών με την τρίτη δόση και συγκεκριμένα, όσων έχουν συμπληρώσει 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους ενήλικες πολίτες, την ερχόμενη Παρασκευή (06.11.2021).

Η θλιβερή εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Κι ενώ το “τέρας” της πανδημίας ξυπνά ξανά στη χώρα μας, οι 3 στους 10 έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid. Στις επίμαχες ηλικίες, μάλιστα, που χτυπά αλύπητα ο κορονοϊός, δηλαδή στους άνω των 60, οι 2 στους 10 επιμένουν να κλείνουν τα μάτια στον κίνδυνο, καταλήγοντας τελικά στο νοσοκομείο από επιπλοκές.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στους υπέργηρους άνω των 80 ετών, καθώς σχεδόν οι 3 στους 10 (27%) δεν έχουν εμβολιαστεί, παρότι οι ηλικίες αυτές καλύπτουν το 84% των θανάτων από Covid και το 52% των διασωληνώσεων.

Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο εμβολιασμός στους υπέργηρους εμφανίζεται σε εντυπωσιακά ποσοστά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) στους άνω των 80 ετών εμβολιασμό στο 100% έχει πετύχει: η Αυστρία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Σουηδία έχει εμβολιάσει το 95,3% των υπέργηρων, το Βέλγιο το 91,2%, η Κύπρος το 97,6%, η Φινλανδία το 95,6%, η Γαλλία το 86,9%, η Νορβηγία το 97,5%, το Λουξεμβούργο το 90,2%.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα χαμηλά παραμένουν τα εμβολιαστικά ποσοστά και των νεότερων ατόμων, ηλικίας από 40 έως 64 ετών, το 26% των οποίων δεν έχει εμβολιαστεί, παρ’ ότι έχει συμμετοχή στις διασωληνώσεις κατά 43% και στους θανάτους κατά 16%.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τους 434 διασωληνωμένους (τo 79.5% ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, ή ασθενείς με υποκείμενο νόσημα) οι 370 (85.25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

“Πρωταθλήτριες” περιοχές σε ανεμβολίαστους και εισαγωγές

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία της επικράτειας με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού 1.131 ασθενείς και στις ΜΕΘ επιπλέον 132 . Στα τέλη του ίδιου μήνα, κατά την τελευταία εβδομάδα δηλαδή, την πύλη των νοσοκομείων πέρασαν 1.940 ασθενείς με κορονοϊό και επιπλέον 152 ασθενείς προστέθηκαν στις νοσηλείες ΜΕΘ Covid-19.

Ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι ΜΕΘ πλέον υφίστανται ασφυξία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επιβαρυμένες περιοχές με αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία μετά βίας ξεπερνούν και σε ελάχιστες περιπτώσεις το 54%.

Η εικόνα σε κρούσματα, ποσοστά εμβολιασμού και νοσηλείες, έως τις 10 το βράδυ της Τρίτης, είναι η εξής:

Βόρεια Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

1.108 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 52,28% / νοσηλείες: 322 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 85

Πέλλα

158 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 48,32% / νοσηλείες: 83 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 15

Κιλκίς

124 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 42,94% / νοσηλείες: 36 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 2

Ημαθία

143 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 53,20% / νοσηλείες: 71 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 5

Σέρρες

153 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 49,83% / νοσηλείες: 52 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 8

Δράμα

80 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 46,5% / νοσηλείες: 72 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 6

Πιερία

159 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 43,69% / νοσηλείες: 59 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 8

Ξάνθη

119 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 49,49% / νοσηλείες: 33 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 8

Κεντρική Ελλάδα

Λάρισα

514 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 52,19% / νοσηλείες: 147 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 25

Τρίκαλα

133 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 58,38% / νοσηλείες: 54 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 8

Μαγνησία

264 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 52,59% / νοσηλείες: 77 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 4

Φθιώτιδα

83 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 51,44% / νοσηλείες: 27 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 11

Πελοπόννησος

Μεσσηνία

134 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 54,10% / νοσηλείες: 40 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 4

Αχαΐα

204 κρούσματα / πλήρως εμβολιασμένοι: 51,98% / νοσηλείες: 55 / ασθενείς σε ΜΕΘ: 5

Ενισχύεται το ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, αλλά κι αυτό δεν φτάνει…

Η πίεση που ασκούν οι ανεμβολίαστοι κυρίως πολίτες στο σύστημα Υγείας των παραπάνω περιοχών, οδήγησαν το Υπουργείο Υγείας να ζητήσει τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην χρειαστεί να συρρικνωθεί ξανά η νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από άλλες νόσους και χρήζουν περίθαλψης.

Έτσι στη Θεσσαλονίκη προστέθηκαν στη δυναμικότητα του ΕΣΥ για τη νοσηλεία ασθενών Covid και non Covid, 200 κλίνες ιδιωτικής κλινικής μαζί με το προσωπικό τους, στη Λάρισα επιπλέον 60 κλίνες και 4 κλίνες ΜΕΘ και στον Βόλο 30 επιπλέον κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους. Παρ’ όλα αυτά και αυτές δεν επαρκούν, καθώς στη Λάρισα και τη Μαγνησία 150 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη γεμίσει.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις