Κόσμος

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε συζητήσεις για το Ναγόρνο Καραμπάχ

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να προχωρήσουν τις συζητήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή όπου το φθινόπωρο του 2020 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αφορά τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε ο Μισέλ σε ανακοίνωσή του.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στους δύο ηγέτες τη σημασία να λάβουν υπόψη τους «τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ».

Παράλληλα θα υπάρξει μια «συνάντηση επιτροπών συνόρων» τις επόμενες ημέρες, η οποία θα εξετάσει τα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων και «τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση».

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή την οποία διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και τριάντα χρόνια, ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 πόλεμος που διήρκησε έξι εβδομάδες και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, προτού κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Αρμενία παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν περιοχές που ήλεγχε μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία εκεχειρίας, την οποία στην Αρμενία θεώρησαν εθνική ταπείνωση, προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων ο Πασινιάν αναγκάστηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο το κόμμα του.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μία ακόμη συνάντηση που θα οργανώσει η ΕΕ μεταξύ του Αλίγεφ και του Πασινιάν είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σημείωσε ο Μισέλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1