Κόσμος

Πότε το οικιακό φυσικό αέριο μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Τι δείχνει νέα έρευνα

Καθημερινά εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν και να τροφοδοτήσουν άλλες συσκευές τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα η χημική σύνθεση του αερίου που φθάνει στους καταναλωτές.

Μια νέα αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οικιακό φυσικό αέριο περιέχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις διάφορες οργανικές πτητικές χημικές ουσίες που όμως, όταν διαρρεύσουν, έχουν τοξική, ακόμη και καρκινογόνα δράση, ενώ μπορούν να σχηματίσουν δευτερογενείς ουσίες επιβλαβείς για την υγεία, όπως τα μικροσωματίδια και το όζον.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και άλλων φορέων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science & Technology», συνέλλεξαν, κατά την περίοδο 2019-2021, 200 δείγματα άκαυστου φυσικού αερίου από 69 κουζίνες και σωλήνες αερίου σε κατοικίες στην περιοχή της Βοστόνης.

Η ανάλυση των δειγμάτων ανίχνευσε 296 χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 21 θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι ρύποι του αέρα, όπως βενζόλιο, τολουόλη, αιθυλβενζόλιο, ξυλένιο, εξάνιο κά. Οι συγκεντρώσεις αυτών των ρύπων του αέρα μέσα στο φυσικό αέριο ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και την εποχή του έτους, με τα υψηλότερα επίπεδα τους στη διάρκεια του χειμώνα.

«Είναι επιβεβαιωμένο ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντική πηγή μεθανίου, το οποίο επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά αντιληφθεί ότι τα σπίτια είναι το μέρος όπου καταλήγουν οι σωληνώσεις του και ότι όταν το φυσικό αέριο διαρρεύσει, μπορεί να περιέχει επιβλαβείς για την υγεία ρυπογόνες ουσίες, πέρα από τους ρύπους για το κλίμα», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ντρου Μισάνοβιτς.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι, σε περίπτωση διαρροής, τα χημικά που δίνουν στο φυσικό αέριο την χαρακτηριστική μυρωδιά του, μπορεί να μην είναι σε επαρκή επίπεδα, ώστε οι άνθρωποι να ανιχνεύσουν τη διαρροή.

Έτσι, μικρές διαρροές μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως ακόμη και αυτές οι μικρές ποσότητες των επικίνδυνων ρύπων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα μέσα στον χώρο, ιδίως από τη στιγμή που το αέριο τροφοδοτεί συσκευές που βρίσκονται κοντά στους καταναλωτές.

«Η μελέτη δείχνει ότι συσκευές αερίου όπως οι ηλεκτρικές κουζίνες και οι φούρνοι μπορεί να αποτελούν πηγή επικίνδυνων χημικών ουσιών στα σπίτια μας, ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Οι ίδιες χημικές ουσίες μπορεί επίσης να είναι παρούσες στο σύστημα διανομής αερίου στις πόλεις και σε όλο το μήκος της αλυσίδας παροχής», ανέφερε ο ερευνητής Τζόναθαν Μπουονοκόρε.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου πρέπει να μετρούν και να αναφέρουν με μεγαλύτερη διαφάνεια τη σύνθεση του αερίου τους, καθώς επίσης να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι από ειδικούς στα σπίτια για τυχόν διαρροές του αερίου, ιδίως από τις συσκευές.

Σε περίπτωση υποψίας διαρροής, πρέπει να γίνεται καλός αερισμός του χώρου, ιδίως κατά το μαγείρεμα. Αν ο καταναλωτής μυρίσει αέριο, πρέπει άμεσα να καλέσει την εταιρεία φυσικού αερίου για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει διαρροή στο ίδιο το σπίτι ή σε διπλανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου