Κόσμος

Νόμπελ Οικονομίας σε τρεις επιστήμονες για την έρευνα σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές κρίσεις

Απονεμήθηκε και το Νόμπελ Οικονομίας. Και αυτό μοιράστηκε σε τρεις επιστήμονες

Η βασιλική Σουηδική Ακαδημία απέμεινε το Νόμπελ Οικονομίας στους επιστήμονες Μπεν Μπερνάνκι (σ.σ. πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ), Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ «για έρευνα σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές κρίσεις».

Οι τρεις Αμερικανοί επιστήμονες «βελτίωσαν σημαντικά την κατανόησή μας για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία μας, ιδιαίτερα στη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων, καθώς και τον τρόπο κανονιστικής ρύθμισης των οικονομικών αγορών», ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα Νόμπελ.

«Μια σημαντική ανακάλυψη των ερευνών τους», οι εργασίες για τις οποίες αρχίζουν από τα χρόνια του 1980, «ήταν ότι έδειξαν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η κατάρρευση των τραπεζών», πρόσθεσε η επιτροπή.

Ηλικίας 68 ετών, ο Μπεν Μπερνάνκι ήταν επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) από το 2006 ως το 2014, μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.

Ο Μπερνάνκι ανέλυσε κυρίως το Μεγάλο Κραχ των χρόνων του 1930, τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Έδειξε κυρίως πώς οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παράταση και την επιδείνωση των κρίσεων.

«Ο Μπεν Μπερνάνκι, σε μια εργασία του 1983, έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές ότι οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας οδηγούν σε κατάρρευση τις τράπεζες και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση στο κραχ των χρόνων του 1930, την πιο δραματική και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στον κόσμο κατά τη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Τζον Χάσλερ, μέλος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Οικονομίας.

Οι Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που δείχνουν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες και γιατί ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες στις φήμες για επικείμενη κατάρρευσή τους.

Όπως και τα άλλα Νόμπελ, το Νόμπελ Οικονομίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (920.000 ευρώ), το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις βραβευθέντες.

Το Νόμπελ Οικονομίας δημιουργήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας «στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ» και προστέθηκε το 1969 στα άλλα πέντε παραδοσιακά βραβεία (ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και ειρήνης), πάνω από 60 χρόνια μετά τα άλλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γερμανία «φλέγεται» από τον καύσωνα – Χτύπησε 38άρια ο υδράργυρος, σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για υψηλά επίπεδα υγρασίας τη νύχτα, ενώ οι ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για δασικές πυρκαγιές
Γυναίκα φορά καπέλο για να προστατευτεί από τον ήλιο στο Βερολίνο
Νέα στολή μάχης για Ουκρανούς στρατιώτες: Ο «Ήρωας της Ουκρανίας» Ταγματάρχης Σιριάγιεφ σχεδιάζει πανοπλία κατά των drones
Κατασκευασμένη από κέβλαρ και υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς, η στολή προσφέρει πλήρη κάλυψη σώματος και επιπλέον ενισχυμένη προστασία σε αγκώνες, γόνατα και αστραγάλους
Ουκρανοί στρατιώτες 2
Σοκάρει το βίντεο κακοποίησης 88χρονου με άνοια στο Λονδίνο λίγες μέρες πριν πεθάνει - «Θα σε μαστιγώσω»
Η Bilikesu Olagunju καταγράφηκε από κάμερα να τον απειλεί, να τον γδύνει και να τον τραβά βίαια μέσα στο σπίτι του - Η ποινή της εξόργισε την οικογένεια του θύματος - Προσοχή σκληρές εικόνες
Ηλικιωμένος κακοποίηση
4
Νέα αιματοχυσία στη Γάζα: 100 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ – «Είδα πτώματα ακρωτηριασμένα και καμένα»
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία βρίσκονταν αρκετοί Παλαιστίνιοι αλλά και κέντρα διανομής βοήθειας
Γάζα