Κόσμος

Σκληρή στάση της ΕΕ στο νέο προσχέδιο για τη διεύρυνση: Η Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες

Η Κομισιόν συνεχίζει την σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία στέλνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειας.

Σύμφωνα με τα νέα σημεία του προσχεδίου της Επιτροπής για τη διεύρυνση που μετέδωσε η ΕΡΤ η Κομισιόν υιοθετεί σκληρή γλώσσα.

Οι Ευρωπαίοι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν αντιληφθεί μετά από αγώνα που έχει δοθεί και στις Βρυξέλλες τι ακριβώς συμβαίνει σε Ελλάδα και Κύπρο. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο πάνε και ένα βήμα πιο πέρα μιλώντας με σαφήνεια και καλώντας την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, κομμάτι του νέου προσχεδίου της Κομισιόν για τη διεύρυνση αναφέρει:

«H κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων (των θαλάσσιων ζωνών) που δικαιούνται τα νησιά τους, πρέπει να γίνονται σεβαστά και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέσω διαλόγου με καλή πίστη και επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη απαίτηση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1