Πολιτική

Διεθνές δίκαιο α λα Τσαβούσογλου: Το casus belli δεν είναι απειλή πολέμου, έβγαλε μεζούρα για τα 12 μίλια

Είχε καιρό να πάθει τέτοιο παραλήρημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Ελλάδα ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους Έλληνες ανταποκριτές σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN να είναι ανεπιθύμητοι. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερτόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής περί casus belli παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη προχώρησε σε επεξήγηση: «Αυτή η απόφαση  δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Όσον αφορά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν ξεκάθαρος: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα».

Φυσικά αναφέρθηκε και σε ένα αγαπημένο θέμα της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό: Την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος», είπε ο Τσαβούσογλου. Και συνέχισε: «Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν  σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με  τις συνθήκες». Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

 

Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της και έδωσε την δική του ερμηνεία στο θέμα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας. «Η Ελλάδα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, εμείς θεωρούμε πως η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σοφία Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια μέσα στα Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και τους ζήτησε να ενεργούν σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 13
Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157 χλμ. του ΒΟΑΚ - Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, ας την υποδεχτούμε ενωμένοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στους τοπικούς φορείς, με φόντο τα τροχαία δυστύχημα στην Κρήτη, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί
Η στιγμή της υπογραφής στην εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη 28