Πολιτική

Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σάμεχ Σούκρι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών. Συζητήθηκε ακόμη η πρόοδος του στρατηγικής σημασίας έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου «GREGY Interconnector».

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η συνάντηση με Δένδια

Νωρίτερα, ο Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε τον Έλληνα ομολόγο του, Νίκο Δένδια. 

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι στρατηγικής σημασίας, οι οποίες βασίζονται σε σταθερές αξίες, στις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Σάμεχ Σούκρι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας πως «κάθε ζήτημα το χειριζόμαστε έχοντας υπόψη την πλήρη δέσμευσή μας και τον σεβασμό μας σε αυτές τις διατάξεις». Κατά τη συνάντηση, σημείωσε πως συζήτηθηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι η μία πλευρά στις συζητήσεις βάζει τη θέση της στη θέση της άλλης πλευράς, οπότε διευκολύνεται η όλη συζήτηση και όλα αυτά στο πλαίσιο των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, καθώς και στην πολιτική, οικονομική, εμπορική συνεργασία.

Εστιάζοντας στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και την ασφάλεια, είπε πως η Αίγυπτος προσβλέπει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και πως όταν συζητάει με την Ελλάδα συζητάει με απόλυτη εμπιστοσύνη. «Και μέσα από αυτή την εμπιστοσύνη, μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αυτό επιδιώκουμε, οι σχέσεις μας να είναι στρατηγικές μεν, αλλά κυρίως να είναι ανθρώπινες και αυτό είναι που θα μας εξασφαλίσει τη διαχρονικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία τους» επισήμανε.

dendias sukri

Απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, ο Σάμεχ Σούκρι τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την άριστη φιλοξενία και υπογράμμισε πως οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και αξιοπιστία. «Συζητάμε ο ένας με τον άλλον χωρίς περιορισμούς, γιατί έχουμε κοινές αρχές, στόχους. Οι στόχοι μας συνάδουν με την ανάγκη επίτευξης της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα» διαμήνυσε.

Επίσης, συμφώνησε με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. «Βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, χωρίς να υπάρχουν ανταλλάγματα» επισήμανε και έστειλε το μήνυμα πως αυτό θα συνεχιστεί και ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των υφιστάμενων στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Περαιτέρω, διατύπωσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Αιγύπτου για την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της είναι προς όφελος των τριών χωρών, σημείωσε και διαμήνυσε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στη διοργάνωση της τριμερούς διάσκεψη κορυφής (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου) στο δεύτερο μισό του έτους, προκειμένου να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός ιδιαίτερης σημασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Επισήμανε πως η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προωθηθούν όλα τα έργα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλος μέρος έχει εκπληρωθεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και στη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα των εποχικών εργατών.

Αναφερθείς στην εταιρική σχέση της Αιγύπτου με την ΕΕ, επισήμανε πως η επικείμενη σύγκληση της επιτροπής εταιρικής σχέσης προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της πορείας και ότι η Ελλάδα έχει πλήρη γνώση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Όλα αυτά τα συζητάμε στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς ενημέρωσης προκειμένου η Αίγυπτος να συμβάλλει στην επίτευξη της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας του Αιγυπτίου πολίτη, έχοντας υπόψη τον σεβασμό ων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσέθεσε.

Συνοψίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, είπε πως αντανακλά και επιβεβαιώνει την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή της.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, είπε πως «θα συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε για την επίτευξη της εξομάλυνσης των σχέσεων, με τις ίδιες βάσεις πάνω στις οποίες έχουμε τις σχέσεις μας με άλλες πλευρές, όπως η μη παρέμβαση στα εσωτερικά της άλλης χώρας, η μη βία και (αποφυγή) πράξειων ενεργειών που θα επηρεάσουν αρνητικά την περιφερειακή κατάσταση».

Στη συνέχεια, ο Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε σε περιφερειακά θέματα. Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκανε λόγο για βιώσιμη και δίκαιη λύση, με βάση την ίδρυση δύο κρατών.

Τέλος, όσον αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, είπε πως η Αίγυπτος επιδιώκει να ανακτήσει την ενότητα και την ακεραιότητά της και να υπάρχει μια ενδολιβυκή συμφωνία προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη. Η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρχουν δημοκρατικές εκλογές στη Λιβύη, προσέθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157 χλμ. του ΒΟΑΚ - Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, ας την υποδεχτούμε ενωμένοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στους τοπικούς φορείς, με φόντο τα τροχαία δυστύχημα στην Κρήτη, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί
Η στιγμή της υπογραφής στην εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη 26
Μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ανακοινώνει η υπουργός Παιδείας: Οι «ποινές» σε «ταραχοποιούς» φοιτητές και σε πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τους νόμους
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει νέα μέτρα και να προβεί και σε βελτιώσεις σε νομοθετήματα που είχε φέρει ως σήμερα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 6
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης